Premijera filma “Grabljivci” u Novom Sadu o problemu ribokrađe u Srbiji

NOVI SAD – Ujedinjeni ribolovci Srbije zajedno sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode organizuju novosadsku premijeru filma „Grabljivci“, koji govori o problemu ribokrađe u našoj zemlji i posledicama po njen ekosistem. Premijera će se održati u petak 15. novembra u 18 časova u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, u Radničkoj ulici broj 20a u Novom Sadu.

Autor i akteri filma ukazuju na to da se svakodnevno u našoj zemlji ukrade oko 10 tona ribe, koja potom završi na pijacama i u restoranima širom zemlje. Rešavanje tog problema dodatno je otežano zbog činjenice da vodenu površinu od 50 kvadratnih kilometara u Srbiji čuva samo jedan ribočuvar.

Nakon projekcije uslediće panel diskusija na kojoj će govoriti Branko Miljanović– vanredni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Departman za biologiju i ekologiju, Nemanja Ivanović, načelnik Odeljenja za kontrolu, zaštitu i korišćenje prirodnih dobara i ribljeg fonda u AP Vojvodini, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i Dragan Gmizić – autor filma.

Film govori o izraženom problemu ribokrađe u Srbiji, prateći aktivnosti ribočuvara, ribolovaca i aktivista za zaštitu prirode u namerama da spreče ilegalni ribolov, ali i ukažu na posledice prekomernog korišćenja ribljeg fonda u našoj zemlji. Prikazana je i nelegalna prodaja strogo zaštićenih vrsta u restoranima i na pijacama, kao i prodaja ribe na mestima koja ne ispunjavaju osnovne sanitarne uslove.

Film su finansijski podržali Ministarstvo zaštite životne sredine, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, a u saradanji sa BIRN Srbija, Udruženjem za zaštitu divljih životinja iz Nemačke (Associaction for Wildlife Protection) i WWF Adria – Svetskom organizacijom za prirodu.

RTV

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *