BEOGRAD – Poznati kompozitor Zoran Hristić preminuo je u 82. godini, javila je danas Radio-televizija Srbije. Hristić je studirao na konzervatorijumu “Đuzepe Verdi” u Milanu i Muzičkoj akademiji u Beogradu, gde je diplomirao 1963. godine, a za najbolji diplomski rad dobio je prestižnu nagradu “Stevan Hristić”.

Njegov opus obuhvata solistička, kamerna, vokalno-instrumentalna dela, balete, muziku za pozorište, film i televiziju i radiofonska ostvarenja.

Dobitnik je više domaćih i međunarodnih nagrada, među kojima i nagrade za životno delo “Mali princ”, kao i nagradu Zlatni beočug.

Dobitnik je i dve Sterijine nagrade za scensku muziku u predstavama “Koštana” i “Opsada crkve Svetog Spasa” i dve Zlatne arene – 1967. za muziku u filmu “Hasanaginica” i 1969. za muziku u filmovima “Vrane” i “Horoskop”.

Komponovao je muziku i za otvaranje Olimpijskih igara u Sarajevu.

Bio je umetnički direktor i selektor festivala Bemus i Mokranjčevi dani i glavni i odgovorni urednik Muzičke redakcije RTS, a kao član žirija i ugledni umetnik mnogo je doprineo i afirmaciji Sabora trubača u Guči.

FoNet, Tanjug, RTV