Savez za rekreaciju i fitnes Vojvodine preporučuje Mg Mivela vodu

NOVI SAD – Svi znamo koliko je hidratacija bitna za naše zdravlje. Međutim voda može imati i nutritivna svojstva koja pozitivno utiču na organizam. Prirodna mineralna voda koja je bogata magnezijumom je, kako navodi dr Nebojša Čokorilo, profesor Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje i predsednik Saveza za rekreaciju i fitnes Vojvodine, dobar izbor za mlade i stare, fizički aktivne, ali i ljude koji se ne bave sportom, dakle za sve. Evo i zašto. 

  • Zdrava ishrana je važna za sve generacije. Šta zapravo podrazumeva zdrava ishrana?

Postoji mnogo informacija o pravilnoj ishrani i često je, zbog toga, teško doći do onih proverenih. Zbog toga mi radimo na edukaciji, organizujući često seminare u okviru kojih trenerima dajemo informacije na koji način svojim klijentima najbolje da organizuju ishranu. Značajni faktori koji utiču na kvalitet ishrane su pravilan raspored i količina obroka, odnos između sastava namirnica koji čine obrok i suplemenata kojima ga obogaćujemo. 

  • Kako voda bogata magnezijumom utiče na naš organizam i zašto se preporučuje njena konzumacija?

Magnezijum je mineral koji naš organizam obezbeđuje unosom hrane i pića, što znači da ga svakodnevno treba unositi jer je neophodan za održavanje dobrog zdravlja srca, mišića i nerava. Dnevno uglavnom unesemo oko polovine potrebnog magnezijuma. Odličan način da telu obezbedimo neophodnu dnevnu dozu jeste putem vode bogate ovim mineralom i tako preventivno utičemo na brojne probleme koje nedostatak magnezijuma može da izazove, poput visokog krvnog pritiska, nepravilnog rada srca i grčeva u mišićima.

  • Znamo da magnezijum pozitivno utiče na sve mišiće u našem organizmu. Da li se voda bogata ovim mineralom preporučuje sportistima ili svima?

Moguće je da sportisti koji treniraju u toplom i vlažnom okruženju izgube relativno velike količine magnezijuma znojenjem. Nedostatak magnezijuma može da izazove slabije sportske rezultate. Voda bogata magnezijumom se preporučuje svima, i fizički aktivnim i neaktivnim osobama. Ono zbog čega se posebno naglašava njen značaj za sportiste je zato što naši mišići apsorbuju značajan procenat magnezijuma i ukoliko redovno trenirate  njegov nivo opada. S obzirom na to da svi sportisti konzumiraju vodu kao primarni izvor hidratacije, za njih je voda bogata magnezijumom odličan način da prirodnim putem nadoknade nedostatak ovog minerala tokom treninga.

  • Osim redovne fizičke aktivnosti, da li postoje još neka pravila kojih bi trebale da se pridržavaju osobe koje žele da smanje težinu?

Gojaznost je hronična bolest, koja se ispoljava prekomernim nakupljanjem masti u organizmu i povećanjem telesne težine. Prvobitno smatrana samo za estetski problem. Jedno od rešenja za gojaznosti je ubrzavanje metabolizma. Magnezijum je izuzetno važan za metabolizam, jer omogućava stvaranje mišićne energije iz proteina, ugljenih hidrata i masti koje unosimo hranom. Više magnezijuma brži metabolizam, a njegov nedostatak negativno utiče na metabolizam i često se susreće kod gojaznih osoba.

  • Na koji način možemo da utičemo na prevenciju srčanih oboljenja? Da li je dovoljna samo redovna fizička aktivnost?

Fizička aktivnost nije dovoljna kod očuvanja zdravlja srca. Potrebno je obratiti pažnju na redovnu hidrataciju organizma pre, tokom i nakon treninga i redovan unos magnezijuma. Bez magnezijuma nema zdravog srca, a iz hrane ga ne možemo sintetisati u odgovarajućoj količini i zbog toga je preporučljiv unos magnezijuma iz prirodno mineralne vode, koji se najbolje apsorbuje u organizmu i dođe do svih njegovih ćelija. Na ovaj način, osim magnezijuma unosimo i vodu koja je veoma značajna za naše zdravlje. Unosom 750ml do 1l Mg Mivela vode dnevno obezbedićete svom telu neophodne rezerve magnezijuma prirodnim putem i hidriraćete ga.

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *