Škola roditeljstva u Novom Sadu počela sa radom

NOVI SAD – Počela je sa radom Škola roditeljstva u Novom Sadu, koja će biti i integrativni deo budućeg Gradskog centra za unapređenje reproduktivnog zdravlja koji će se formirati u Almaškoj ulici. Osim budućih majki, edukacijama u sklopu ovog projekta obuhvatili bi se i budući očevi kako bi se zajedno pripremili za bezbedni i radosni prolazak kroz trudnoću.

Školom roditeljstva, raznotematskim edukacijama, budući roditelji bi se oslobodili straha od trudnoće. Кroz edukaciju parovi bi usvajali stav o obostranoj odgovornosti za buduće dete, znanja o normalnim promenama koje se susreću u trudnoći i o važnosti negovanja zdravih stilova života, pre, u toku i posle trudnoće.

Škola roditeljstva, koja nadograđuje program na već postojeću Školu za trudnice, odvija se kroz edukaciju koja se sprovodi u tri dana. Svakog meseca bi kostituisali nove grupe budućih roditelja.

Ovo su datumi koji su zakazani u velikoj sali Upravne zgrade Doma zdravlja “Novi Sad” na Bulevaru cara Lazara br. 75:

– 25. novembar od 18:00 do 20:00 časova

– 26. novembar od 19:15 do 21:15 časova

– 27. novembar od 18:00 do 20:00 časova

Prvog dana školu vodi ginekolog koji će upoznati roditelje sa svim promenama u trudnoći i o svemu što može povoljno ili nepovoljno da na nju utiče. Teme su:

– Trudnoća i odgovornost za zdravlje, kalendar i sadržaj pregleda u trudnoći, visoko rizična trudnoća, zdravstveni problemi vezani za trudnoću, higijensko – dijetetski režim u trudnoći, faktori rizika i štetne navike.

– Planiranje porodice kao osnovno pravo svih parova i pojedinaca da slobodno i odgovorno odluče o broju i razmaku rađanja dece, kao i pravo na dostupnost informacijama, sredstvima i mogućnostima da to učine,.

– Značaj prvih 1000 dana života, temelj za zdrav i prosperitetan život.

RTV

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *