ŠANGAJ – Generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije (KSS) Dejan Tomašević sastao sa predsednikom Košarkaškog saveza Kine Jao Mingom u Šangaju, gde je dogovorio intenzivniju saradnju dve federacije.

Ta saradnja se pre svega odnosi na mogućnost zajedničkih treninga mladih selekcija, od pionirskog uzrasta do univerzitetske konkurencije, razmenu trenera, iskustava, prenošenja znanja mladim kineskim stručnjacima, povećanju broja sponzorskih ugovora za KSS, osnaživanju postojećih sporazuma i brojnim drugim elementima koje mogu da unaprede košarku u Srbiji i Kini.

“U Kini sam boravio na poziv Jao Minga, jer smo još za vreme Svetskog prvenstva pricali o mojoj poseti kineskoj federaciji i njemu lično. Pričali smo o zajedničkoj saradnji i gde je istaknuto da postoji ogroman prostor za napredak njihove federacije i košarke. Savetovao sam im da se okrenu više ka evropskoj košarci, pre svega ka Srbiji, i da u većoj meri koriste naše znanje i iskustvo. Posebno može da nam na ruku ide i činjenica da trenutno nisu u najboljim odnosima sa NBA. To je sjajna prilika koju mi treba da iskoristimo, pogotovo što mislim da je evropska košarka njima slicnija i mnogo bliža nego američka”, izjavio je Tomašević.

Tanjug