JANTAI -Velikom koncertom u kineskom gradu Jantai, na obali Žutog mora, orkestar Srpskog narodnog pozorišta započeo je novogodišnju turneju. Ovo je prvi od šest gradova koji će posetiti orkestar uz dirigenta, gosta iz Italije, Andreu Solinasa i solistkinju, sopran Evgeniju Jeremić.

“Ovo je mali korak za Kinu, ali veliki za Srbiju, Srpsko narodno pozorište, a posebno orkestar koji će na najbolji način i prvi put predstaviti najbolje evropske kompozitore. Čeka nas duga turneja, šest velikih gradova, a potom i veliki ostatak sezone”, objašnjava upravnik Srpskog narodnog pozorišta, Zoran Đerić.

Velikom turnejom, Srpsko narodno pozorište proslaviće novogodišnje praznike i izuzetno uspešan početak 159. sezone. Orkestar opera i uopšte opera prvi put posle dugog vremena ide na tako dugu i značajnu turneju. Poslednja takva bila je u Iraku u 1986. godine. Srpsko narodno pozorište, otvara se prema ogromnom kineskom tršistu. Ovo je prva operska kuća iz naše zemlje koja se otvara ka Istočnom tržištu koje intezivno traži naše umetnike.

RTV