Popis srpskih žrtava Velikog rata – najveći spomenik srpskom vojniku

BEOGRAD –Promocija kapitalnog projekta “Popis vojnih i civilnih gubitaka Kraljevine Srbije u ljudstvu u Prvom svetskom ratu arhivske građe Vojnog arhiva”, održana je danas u Domu Vojske Srbije u Beogradu. Izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta, Nikola Selaković, istakao je da je to otkrivanje do sada najvećeg spomenika srpskom vojniku, najvećem heroju Velikog rata, najvećeg sukoba koje je čovečanstvo do tada zapamtilo.

“Upravo je svojom inicijativom, kao ministar odbrane, današnji predsednik i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić podržao ovaj projekat, osposobio nadležne institucije svime onim što je bilo potrebno da se realizuje i ugledao svetlost dana. I kao da smo čekali čitav jedan vek da obavljamo mnoge odavno zaboravljene ili skrajnute nacionalne zadatke – popisati naše žrtve u Velikom ratu i jednom za svagda zatvoriti usta onima koji žele da opovrgnu istinu da je malena Srbija svojim žrtvama sebe uzvisila i pokazala čitavom svetu, kako to Njegoš kaže da ‘boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka'”, rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima, u Velikom ratu je pobedio srpski vojnik, ne zato što je bio obučeniji, ne zato što je bio bolje naoružan, već iz dva razloga – Prvo zato što je bio najizdržljiviji, a drugo što ga je od svih njegovih protivnika krasio neuporedivo jači moral.

I upravo je moral ona vrednost na kojoj se zasniva snaga vojske u odsudnim momentima njenoga delovanja i kako to u svojim uspomenama kaže veliki vojvoda Živojin Mišić – nekada nije važno da li si fizički jači i tehnički opremljeniji, nego da pravu stvar uradiš u pravom momentu i na pravi način, naveo je Selaković.

Tanjug

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *