BEOGRAD -U srcu starog Dorćola, na uglu ulica Solunske i cara Uroša nedavno je svoja vrata otvorio posetiocima hotel Mona Plaza. Hotel sa interesantnom pričom vezanom upravo za lokaciju na kojoj se nalazi, poziva sve radoznale posetioce da se uvere u specifičnost ovog dela grada. Uživanje u jednom od najlepših pogleda na Beograd i tradicionalnim slatkim specijalitetima koje će svi moći da probaju na ovoj adresi samo je deo jedinstvene i ekskluzivne ponude hotela. A zašto baš, samo tu, u hotelu Mona Plaza?

Upravo na ovom mestu 1902. godine otvorena je prva fabrika čokolade u Beogradu. Nosila je ime “K.M.Šonda” i u njoj su nastajali kakao, čokolada, keks i veštački led. Tvorac ove slatke priče bio je Kosta Šonda, trgovac i industrijalac, koji je u drugoj polovini XIX veka iz Grčke došao u Beograd i sa svojom porodicom izgradio jedinstveni brend koji je “sladio” kako svetske tako i domaće posetioce.

Porodica Šonda donosila je čokoladnu radost i pre osnivanja same fabrike jer je već tokom 1890-tih u njihovoj prodavnici u Dubrovačkoj ulici, svoje mesto zauzela prva čokolada u Beogradu – čuvena Olga. Ova mlečna čokolada ubrzo je dobila status “najbolja od svih čokolada”.

Danas u okviru Šonda gastro bara pored domaće i internacionalne kuhinje gosti mogu da uživaju upravo u poslasticama iz Šonda poslastičarnice. Menadžment hotela je sa ponosom preuzeo da neguje “slatku” tradiciju koja je obeležila jedan period upravo na ovoj atraktivnoj lokaciji. Svi koji žele da otkriju tajnu sastojaka Olga torte mogu to da učine u jedinstvenoj čokoladnoj radionici smeštenoj u hotelu Mona Plaza. Celokupan doživaljaj starog Dorćola posetioci će moci da zaokruže šetnjom ili vožnjom bicikla uz istorijsku priču, ali i preporuke najboljih lokacija za posetu u Beogradu u organizaciji hotela Mona Plaza.

Zgrada nekadašnje fabrike Šonda danas je ostala u sklopu hotela Mona Plaza, koja pored čuvanja dobre tradicije ide i u korak sa savremenim zahtevima turizma. Naime, prostor fabrike iskorišćen je za izgradnju ujedno i najvećeg kongresnog centra u ovom delu Beograda.  Konferencijsko-izložbeni prostor prostire se na tri nivoa i na više od 2.000 m2, poseduje veliki, dostupan parking i garažu na dva nivoa ispod zemlje. Gostima novog hotela sa četiri zvezdice na raspolaganju je 170 prostranih soba i apartmana modernog enterijera, prilagođenih potrebama savremenih putnika, a od proleća wellness i fitness centar kao.  Pored poslovnih događaja, hotel je odličan izbor za organizovanje privatnih proslava i svečanosti.

Iako u Beogradu danas više nema nijednog direktnog potomka Koste Šonde, veliki i slatki doprinos ove porodice nastavlja da „živi“ kroz jedinstveni hotel Mona Plaza i priče koje će pričati današnji Beograđani, ali i turisti željni upoznavanja auteničnih lokacija.