BEOGRAD – Hrvatska do 2023. godine više nema šansu da nabavi novi borbeni avion, a pitanje je može li do tada da nabavi neki kvalitetan polovni, koji bi mogao da bude modernizovan, a piloti i mehaničari obučeni i prilagođeni postojećoj infrastrukturi, piše zagrebačku Jutarnji list i konstatuje da je Hrvatska na pragu odluke da joj vazdušni prostor čuvaju savezničke NATO članice.

List podseća da je ministar odbrane Damir Krstičević prvi put prethodnih dana jasno poručio da ni ova vlada neće rešiti pitanje borbenih aviona i to, kako navode, tri godine pre spuštanja na zemlju svih MIG-ova, jer im ističu resursi.

“Cilj je da se ove godine izabere dobro priuštivo rešenje. Da se izabere dobar borbeni višenamenski avion. Znači, ugovora nema niti je moguće da se ove godine sklopi neki ugovor”, rekao je tada Krstičević.

Poljska je pre nekoliko dana ugovorila nabavku 32 američka aviona F35. Prvi će joj stići za četiri godine. Bugarska je prošle godine kupila osam aviona F16 blok 70/72. Isporuka je 2023. i 2024., podseća list.

Tanjug