Osetite Srem svim čulima

BEOGRAD – „Osetite Srem svim čulima“ je slogan pod kojim će se održati peta jubilarna manifestacija „Gastro Srem 2020.“ 28. i 29. avgusta 2020. godine na Trgu dr Zorana Đinđića u Staroj Pazovi, najavljeno je na Sajmu turizma u Beogradu u okviru promocije “Gastro Srema 2020”. Posetioci štanda Turističke organizacije Vojvodina, na kom je priređena promocija, mogli su da probaju kolač kojim je bio zaveden  Ludvig van  Betoven, kome ove godine čitav svet obeležava 250. godina od rođenja.

Na manifrestaviji “Gastro Srem 2020” osim degustacije biće otkriven i  recept kolača kojim je bio zaveden i zbog kog je u Golubince, mesto koje pripada opštini Stara Pazova, dolazio čuveni kompozitor .  

Žanet, lepa živahna plavuša i  supruga gardijskog kapetana Karla Greta, bila je prva ljubav Ludvig van Betvena, ali i nakon njene udaje, o njihovoj romansi svedoče stihovi koje joj je posvetio, a koji su nastali godinu dana pošto je postala supruga gardijskog kapetana. Osim stihova, o ovoj romansi udate Žanet iz Golubinaca sa Betovenom svedoči i crtež u akvarelu „Dvorac u Golubincima 20. februara 1803.“ u kome je živeta sa suprugom, a koji je nastao 5 godina nakon njene udaje. Crtež se čuva među Betovenovim dokumentima u državnoj biblioteci u Berlinu. Kao usponenu na ovu ljubav u Betovenovom muzeju u Bonu čuva se medaljon 5,9 x 6,1cm Ženet  d’ Hontat.

U kuvaru lepe plavuše koja je zavela čuvenog kompozitora nalazi se i recept kolača koji je spremala Betovenu. Na „Gastro Sremu 2020.“ biće otkriven recept ovog kolača.

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *