Priče iza gradova – platforma za prikupljanje priča iz Petrovaradina

NOVI SAD – Umetnička asocijacija INBOX pokrenula je novu platformu za prikupljanje nematerijalne baštine Petrovaradina. Ideja je da prikupimo što više priča pa bi nam jako značilo ukoliko biste vest o platformi objavili u vašem mediju.

Priče i narativi su važni aspekti svih kultura. Narativi kreiraju identitet zajednice i povezuju generacije sa njihovom istorijom. Umetnička asocijacija INBOX pokrenula je platformu za prikupljanje priča iz Petrovaradina. Iz istorije Petrovaradina rodila se i istorija Novog Sada, a Petrovaradin sa svojom tvrđavom i njenim podgrađem krije mnoge fascinantne priče, legende i mitove.
 
Platforma “Priče iza Gradova” ima za cilj da te priče prikupi i zaštiti od zaborava. 
 
Svi oni koji znaju neku zanimljivu priču ili legendu o Petrovaradinu mogu da je pošalju putem jednostavne forme. Nakon toga priče će biti objavljene na istoimenom sajtu.
 
Tražimo priče o istorijskim ličnostima i zanimljivim ljudima iz prošlosti Petrovaradina, priče o događajima koji su se odigrali na ovom lokalitetu, priče o građevinama i njihovoj nekadašnjoj nameni, priče o nekadašnjem životu Petrovaradina, njegovim običajima, verovanjima, mitovima i legendama o tvrđavi i njenoj okolini.
 
Ova platforma je nastala u okviru istoimenog evropskog projekta “Priče iza Gradova” (Stories Behind Cities). Koordinator projekta je Umetnička asocijacija Inbox uz partnerske organizacije iz Hrvatske, Italije i Rumunije. Projekat istražuje narative Rijeke, Temišvara i Novog Sada u susret tituli Evropske prestonice kulture koju sva tri grada nose u 2020. i 2021. godini. Projekat se bavi mapiranjem novih resursa (priča, mitova, legendi) koji će omogućiti ovim gradovima dublje razumevanje i otkrivanje prošlosti. Gradovi će takođe istražiti zajedničko nasleđe i priče koji ih ujedinjuju kroz istoriju. 
 
Da li znate neku zanimljivu priču ili legendu o Petrovaradinu? Podelite priču sa nama na našoj novoj platformi Priče iza gradova (Stories Behind City) behind.city/sr 
 
Projekat “Priče iz gradova (Novi Sad, Rijeka, Temišvar)” nastao je uz podršku Evropske komisije i programa Kreativna Evropa.
 

Foto: Zoran Ješić

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *