BEČ – Ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober najavio je danas da mere ograničenja slobode kretanja koje je austrijska vlada uvela 16. marta sa ciljem sprečavanja širenja korona virusa, neće biti produžavane posle najavljenog roka 30. aprila.

“Od 16.marta smo imali ograničenje slobode kretanja i restrikcije koje su bile ključ uspeha. U situaciji smo da ova ograničenja ne moramo da produžimo. Umesto toga, idemo ka otvorenijem pristupu, a to znači da od 1. maja ulazimo u fazu u kojoj građani mogu da izlaze”, objasnio je Anšober na konferenciji za štampu.

On je ukazao da se u novoj fazi polaže na samoodgovornost građana, kao i na poštovanje pravila kao što je držanje odstojanja prema ljudima koji nisu iz istog domaćinstva od najmanje jednog metra. Takođe je najavio da će se omogućiti okupljanje do 10 osoba, ali da se to ne tiče protesta i demonstracija, koje će biti posebno regulisane novim zakonom koji treba da usvoji parlament, a koji će omogućiti, uz određene preduslove, i protestna okupljanja.

Tanjug