BEOGRAD –Dodatno unapređenje srpsko-američke saradnje, van svake sumnje, predstavlja jedan od naših najznačajnijih spoljno-političkih prioriteta, rekao je danas prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivice Dačića i poručio da je optimista u pogledu budućnosti odnosa Srbije i SAD.

“Smatram da nas još malo pa 140 godina diplomatskih odnosa uči da su, istorijski gledano, u sličnim kritičnim trenucima Srbija i SAD bile zajedno na pravoj strani istorije – deleći iste ideale i vrednosti“, rekao je Dačić govoreći na temu „Srpsko-američki odnosi – nekad, sada i u budućnosti“ u okviru Srpsko-američke akademije za lidere čija se predavanja održavaju onlajn, a na kojoj je učestvovao zajedno sa ambasadorom SAD u Srbiji Entonijem Godfrijem.

Sa zadovljstvom, kaže, može da konstatuje da saradnja Srbije i SAD, uprkos realnim izazovima, ima pozitivnu dinamiku i navodi da je poslednjih godina intenziviran politički dijalog na svim nivoima i u brojnim oblastima, što je doprinelo stvaranju stabilnog osnova za razvoj ukupnih bilateralnih odnosa.

“Intenziviranje političkog dijaloga na najvišem nivou i otvoreni poziv predsedniku Donaldu Trampu da poseti Srbiju ostaje tema na koju uvek podsećamo američke partnere, posebno ukoliko se ima u vidu da je poslednji američki predsednik koji je boravio u Beogradu bio Džimi Karter još juna 1980. godine“, rekao je Dačić na predavanju u okviru prve Srpsko – američke akademije za lidere, koju je pokrenuo Kongres srpsko – američkog prijateljstva.

Tanjug, FoNet