ZAGREB –Hrvatski portal Dnevno.hr objavio je danas tekst u kome je uporedio snage srpskog i hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i u tom pogledu daje značajne prednosti Srbiji. U tekstu “Gubimo svoje nebo: Krstičević zabio zadnji ekser u kovčeg Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva” portal piše o tome kako ministar odbrane Damir Krstičević planira da do daljeg odloži postupak nabavke vojnih aviona, uz konstataciju da bi to moglo da znači kraj ratnog vazduhoplovstva Hrvatske ili bar njegove lovačke komponente. Kako se navodi, u isto vreme kada i Hrvatska, u obnovu lovačke avijacije krenula je i Srbija, ali je Srbija, za razliku od Hrvatske, uspela.

“Dosad smo na srpske vojne nabavke i zastarelost njihovog vojnog hardvera gledali s visine i s podsmehom, ali nakon poslednjih nabavki koje je Srbija realizovala sa svih strana sveta i u svim vojnim sektorima malo kome će biti do smeha”, piše u tekstu.

Ističe se da su Srbi u relativno kratkom vremenu obnovili lovačko vazduhoplovstvo nabavkama modernizovanih MiG-ova 29 iz Rusije i Belorusije, kao i da je nabavila bespilotne letelice velikog radijusa delovanja iz Kine, od kojih neke imaju mogućnost delovanja navođenim raketama i bombama.

Tanjug