ĐENOVA – Mere karantina koje su uvedene na teritoriji cele Italije, najteže pogođene evropske zemlje virusom Kovid-19, produžene su do 13. aprila, saopštili su italijanski zvaničnici, navodeći da virus usporava, ali da je važno sprečiti nova žarišta. Situacija sa epidemijom virusa Kovid-19 na severu Italije, posebno sa regionima Lombardija, Emilija-Romanja i Veneto, i dalje je dramatična, a sada se i jug te zemlje suočava sa povećanim rizikom.

Italijanski ministar regionalnih poslova Frančesko Boča rekao je da će “povratak u normalu” po ukidanju blokada biti postepen i da će vlasti “uključiti jedan po jedan prekidač”.

“Italijani su suočeni sa testom zrelosti. Stručnjaci kažu da smo na dobrom putu i da mere koje smo uveli daju rezultate”, rekao je italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca u obraćanju Senatu povodom epidemije u Italiji, dodavši da će “oporavak biti postepen”.

Prema njegovim rečima, iako virus usporava i podaci o situaciji sa novozaraženima se postepeno poboljšavaju, “moraju se izbeći greške”.

U Italiji je do sada potvrđeno više od 100.000 slučajeva zaraženih virusom Kovid-19, a istraživanja pokazuju da svaki drugi Italijan strahuje od gubitka člana porodice, ali i od gubitka radnog mesta usled uvedenih mera i neizvesnosti.

Istraživanja su pokazala da su posete supermarketima opale za više od 50 odsto u odnosu na početak epidemije u Italiji. Najprodavaniji proizvodi u supermarketima su osnovne potrepštine – hleb, mleko, brašno, šećer, meso, dugotrajno mleko, ali i proizvodi za ličnu higijenu, dezinfekciju i zamrznuta hrana.

Tanjug