VUČITRN, KOSOVSKA MITROVICA –Srpsko stanovništvo sela Gojbulja u opštini Vučitrn danima je na meti napada grupe albanskih ekstremista koji su najpre pokušali da provale u seosku crkvu, a zatim su na staroj zgradi škole polomili prozorska stakla i ispisali grafit UČK na zidovima, saopštila je Kancelarija za KIM. Prvi incident dogodio se 27. aprila kada je pet punoletnih Albanaca pokušala da obije crkvu i lupala o crkveno zvono, ali su odustali kada su se meštani suočili s njima.

Drugi incident dogodio se dva dana kasnije kada je ista grupa, pojačana sa još nekolicinom vandala, počela da lomi stakla na zgradi stare škole i na zidu ispisala grafit UČK, dok su ih u nameri da polome i stakla na seoskoj ambulanti ponovo sprečili meštani, saopštila je Kancelarija. Kako su naveli, policija je izašla na mesto događaja, ali tek nakon što su se izgrednici razišli.

“Činjenica da su se oba incidenta u Gojbulji dogodila usred dana i da vandali nisu osećali ni potrebu da se kriju, svedoči u kolikoj je meri ugroženo srpsko stanovništvo južno od Ibra”, navodi u saopštenju Kancelarija.

Pominju i treći incident, koji se dogodio sinoć u Babinom Mostu u opštini Obilić, a gde su iz dva srpska domaćinstva tokom noći ukradene poljoprivredne mašine.

Tanjug

Foto: Eparhija Raško- prizrenska