NOVI SAD – Od danas sa radom počinje izdvojena Covid ambulanta za trudnice u objektu “Jovan Jovanović Zmaj”.
Radno vreme ambulante radnim danima je od 07:00 do 18:00 časova, a subotom od 07:00 do 15:00 časova.

Ginekološko-akušerska ambulanta za COVID namenjena je:

A.) za praćenje trudnoće COVID pozitivnih trudnica, po redovnom kalendaru za praćenje trudnoće

B.) u slučaju ginekoloških hitnih stanja kod Covid pozitivnih žena

C.) u slučaju komplikacija kod Covid pozitivnih porodilja

D.) trudnice sa sumnjom na infekciju Covid -19 (febrilnost, respiratorne tegobe, trudnice koje su bile u kontaktu sa osobama pozitivnim na Covid)

Pre nego što žena bude upućena u ovu ambulantu, potrebno je obavestiti ginekološku ekipu u objektu “Jovan Jovanović Zmaj” na telefon: 4879-570 .

Trudnica, porodilja koja je dokazano Covid pozitivna, pre dolaska na kontrolni ginekološki pregled u ovu ambulantu treba da:

A.) pozove izabranog ginekologa koji poziva Službu Hitne medicinske pomoći i dogovara vreme transporta žene (tel: 194 ili Službu transporta 6400-124)

B.) obavesti ekipu u objektu “Jovan Jovanović Zmaj” na 4879-570 o vremenu dolaska

U ambulanti će se po potrebi uraditi akušerski, ultrazvučni pregled, CTG pregled i zakazati kontrolni pregled, kao i sve ostale procedure po savetu lekara iz Covid ambulante.

Kako je rekao direktor Doma zdravlja Novi Sad Veselin Bojat, Novi Sad je, inače, jedan od prvih gradova u Srbiji u kojima su otvorene covid ambulante i ima ih ukupno tri.

“Imamo tri ambulante koje funkcionišu od prvog dana koje se bave respiratornim infekcijama. Dve su na Limanu, jedna na Novom naselju. One imaju i rendgensku i laboratorijsku dijagnostiku, odvojene su od drugog objekta, nema mešanja ovih pacijenata sa ostalim koji dolaze u dom zdravlja zbog drugih tegoba”, rekao je dr Bojat.

Radno vreme svih ambulanti, koje se bave respiratornim infekcijama i uzorkovanjem materijala, je 24 sata.

Odgovarajući na pitanje šta da rade pacijenti koji posle 17 časova, kada počne policijski čas i zabrana kretanja, moraju da dođu do ambulante, dr Bojat odgovara da takvi pacijenti mogu slobodno da dođu, odnosno da do sada nije bilo nikakvih problema.

“Do sada nije bilo problema. Kada su takvi pacijenti, koji su osetili simptome i krenuli u covid ambulantu, policija kad ih zaustavi i oni kažu gde i zašto idu, policija ih poveze do ambulante”, objasnio je direktor Doma zdravlja Novi Sad.

Kaže da u covid ambulantama je angažovano u borbi protiv epidemije 788 medicinskih sestara i tehničara i oko 500 lekara.

RTV, Tanjug