BON –Vakcina protiv korona virusa biće dostupna uskoro, a restrikcije sa kojima se sada suočavamo trajaće do sredine ili kraja maja, tvrdi za Dojče Vele (DW) Florian Kramer, profesor vakcinologije na školi u okviru Maunt Sinai bolnice u Njujorku.

Odgovarajući na pitanje koliko je realno da ćemo uskoro imati vakcinu, Kramer je rekao da je to “veoma realno”, jer vakcina nije u fazi istraživanja, već se rade klinička ispitivanja.

“Klinička ispitivanja su dugotrajna i imaju nekoliko faza, jer vakcina mora da bude bezbedna pre nego što se vakciniše veliki broj ljudi. S obzirom na to da se oko 40 kompanija bavi pronalaskom, ne mislim da će pronalaženje vakcine biti problem”, objašnjava Kramer, dodajući da je to proces koji traje oko petnaestak godina, a sada je neophodno da se završi za nekoliko meseci, što, kaže, predstavlja izazov i zahteva strpljenje.

On napominje da ovo redak slučaj u istoriji da postoji dovoljno novca za razvoj vakcine, za razliku od SARS i MERS, za koje je rad na pronalaženju vakcine obustavljen kada je širenje stavljeno pod kontrolu. Na pitanje koliko se ovaj virus razlikuje od sezonskog gripa, Kramer je rekao da su sa molekularnog stanovišta to dva potpuno drugačija virusa.

Tanjug