BEOGRAD – Srpska kompanija NeoMedica iz Niša uskoro će, prva u regionu i jedna od malobrojnih u svetu, početi proizvodnju testova na novi korona virus. To je danas najavio predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

To je, kako je Čadež naveo, važno jer će domaći proizvodač moći da pokrije deo potreba srpskog zdravstva za skupim testovima koje uvozimo, a kasnije i da ih izvozi na strana tržišta. Čadež je rekao da kompanije kao što je NeoMedica i u narednom periodu mogu da računaju na maksimalnu pomoć u zastupanju njihovih potreba i inicijativa u komunikaciji sa državnim institucijama, rešavanju problema sa kojima se suočavaju, kao i na podršku u realizaciji istraživačko-razvojnih i investicionih planova i uvođenju novih proizvoda.

Vlasnik i direktor kompanije NeoMedica i predsednik Grupacije proizvođača medicinskih sredstava Privredne komore Srbije Saša Tričković naveo je da su već instalirali novu liniju za proizvodnju imunohemijskih testova na viruse, uključujući i Кovid 19.

“Nadležna inspekcija Ministarstva zdravlja posetila je fabriku i proverila ispunjenost zakonskih – prostornih, kadrovskih i uslova koji se tiču opreme kojom raspolažemo. Uz veliku podršku koju nam je od početka pružila Privredna komora Srbije, očekujemo, da po dobijanju dozvole za rad, u naredne dve-tri nedelje krenemo sa proizvodnjom 1.500 testova dnevno”, rekao je Tričković.

B92
Foto: Privredna komora Srbije