BEOGRAD -Danas je Dan planete Zemlje, koji se za pola veka po prvi put obeležava samo kroz online platforme, sa naglaskom na umrežavanje i lični doprinos. Ukoliko danas izlazite iz kuće, možete da date svoj doprinos tako što ćete pokupiti đubre u svojoj okolini (i prijaviti lokaciju i količinu). Koliko god to bilo, ovakve navike svakog dana mogu da naprave značajne promene u očuvanju životne sredine.

Verujući da svako od nas može učiniti svet boljim mestom malom promenom navika koje ćemo primenjivati svaki dan, kompanija Vip je sprovodi različite aktivnosti usmerene na očuvanje životne sredine, vode, vazduha, popularizaciju reciklaže, čak i u danima kada najveći deo vremena provodimo u kući. 

Zavrnite slavinu dok perete zube i birajte tuširanje umesto kupanja

Možda ne deluje kao da posebno mnogo vode isteče iz slavine kada perete ruke il zube, ali postoji zgodan način da se to proveri – dovooljno je da ostavite kofu ispod slavine i gledajte koliko se napuni dok se bavite time. Čini se mnogo? „Višak vode možete iskoristiti za zalivanje cveća ili pranje terase, koja nam u ovim danima priočinjava posebno zadovoljstvo. Kada se tuširamo, trošimo mnogo manje vode nego kada se odlučimo na kupanje u kadi, kad god možete odaberite tu opciju, i ne zaboravite da isključite vodu dok nanosite sapun.

Adekvatno sortirajte i odglažite otpad

Razdvojite otpad prema tipu, u za to predviđene kontejnere, ukoliko za to imate uslova. Podelite ga na celine i odvojte kutije za svaku, recimo, jednu za papir, drugu za staklo, treću za tetra pak ambalažu (skinite zatvarač i stavite ga u deo za plastiku), i plastiku (s tim što se plastične kese recikliraju odvojeno). Važno je da sve što je od plastike operete, tako da nema tragova hrane, i da sabijete ambalažu da biste uštedeli prostor. Ukoliko imate lekove kojima je istekao rok konsultujte se sa apotekarima o tome kako da ih odložite, ali svakako ih nemojte bacati u kontejner. Dodatne savete uvek možete potražiti onlajn.

Poklonite stvari koje ne nosite umesto da ih bacate

Znate za onu ako nešto niste obukli dve godine, siguro ga nećete više nositi. Zato učinite dobro delo i garderobu koja više ne koristite poklonite Crvenom krstu ili Svratištu za decu na primer. Poklanjajući odeću pokrenućete proces ponovnog korišćenja. Da li ste znali da je modna industrija proizvodi više štetnih gasova koji doprinose efektu staklene bašte od čitave transportne industrije, a na drugom je mestu kada je u pitanju zagađenje voda zbog uptrebe sintetičkih boja i brojnih hemikalija.

Štedite električnu energiju

Nedelje u izolaciji čine da u većoj meri koristimo električnu energiju, duže nam je uključeno svetlo, bojler, o računarima da ne govorimo. Male jednostavne stvari kakve su gašenje svetala u prostorijama koje ne koristite, štedljive sijalce i isključivanje računara kada ga ne koristite imaju veliki uticaj na duže staze. Jedna sijalica koju smo zaboravili da isključimo na godišnjem nivou potroši struje za napajanje jednog inkubatora za bebe.

Kupujte kozmetičke proizvode u čvrstom obliku

Umesto šampona, sapuna ili deterdženata u plastičnim ambalažama, razmislite o upotrebi organskih proizvoda koji su napravljeni od prirodnih sastojaka i nemaju sintetički sastav. Iako se čini da potraga za njima iziskuje mali dodatan napor u trenutku kada pažljivo vagamo i „običan“ odlazak do prodavnice, ipak se možete osloniti na pomoć interneta i onlajn kupovine. Možete se čak upustiti u poduhvat pravljenja sapuna, šampona i sredstava za čišćenje u svom domu. Savete kako da to bezbedno uradite možete naći na društvenim mrežama aktivističkih ekoloških organizacija. 

Sledeći ove i druge primere u sedištu kopmanije Vip postavljene su ekološke poruke, posebne kante za reciklažu, a oformljen je i ceo Vip Eko tim, koji čine zaposleni zaduženi za uređivanje zelenih površina, sađenje biljaka i obeležavanja važnih ekoloških datuma. 

Na ekološke probleme globalnih razmera može da utiče svako od nas. Zato hajde da zajedno napravimo razliku!