BEOGRAD –Vidi se kraj epidemije, ali ne treba da budemo nestrpljivi i pokvarimo ono što smo marljivo postigli, a posle ponovo da se stežemo, rekla je zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Tepavčević Kisić na pitanje kada se može očekivati ublažavanje mera protiv koronavirusa. Epodemiolog Predrag Kon rekao je da se još ne zna kako će ići ublažavanje mera, ali da će se pratiti i iskustva drugih zemalja, pre svega Kine.

Kaže da iznosi lično mišljenje i da će doći do popuštanja i relaksacije, a da neka prva popuštanja idu pre svega u pravcu starijih koji su bili u izolaciji, ali racionalno. Kon je napomenuo da će poslednja mera, kako je rekao i Tiodorović, biti otvaranje škola.

Kisić je na konferenciji za novinare rekla da se sa stručne strane može podržati stav profesora Branislava Tiodorovića o toku i opadanju epidemije početkom maja, i da po njoj takođe to nije dug period i da se može brojati u nedeljama. Sve mere, rekla je , zavise od aktuelne epidemiološke situacije,  ali da je sada pravo vreme da damo sve od sebe.

Tanjug