BEOGRAD – Uredba o slobodnom izlasku dece sa autizmom biće proširena na sve osobe sa smetnjama u razvoju, bez obzira na godine, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Palati Srbija. Kako je precizirano, neće biti vremenskog ograničenja u trajanju šetnje niti u koje doba dana se odvija. Međutim, sa takvom osobom moći će da bude samo jedan pratilac, uz obavezno pridržavanje svih mera predostrožnosti.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je najavio da će verovatno odmah posle Uskrsa biti dozvoljeno starijima od 65 godina da izlaze tokom policijskog časa kako bi prošetali na pola sata.

Upitan kako će biti izvedeno to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će stariji od 65 godina moći da izlaze tri puta sedmično, ministar je rekao da možda budu neke manje izmene, ali da je zamisao da oni mogu da izađu ispred svojih kuća, na 300 do 400 metara kako bi prošetali na pola sata i to da budu bez kontakta sa bilo kim drugim.

“To bi bilo u vremenu kada ostali ne mogu da izlaze, odnosno za vreme policijskog časa, kako ne bi slučajno došli u kontakt sa nekim. To je naša radna verzija o kojoj ćemo još razgovarati, to bi bilo odmah posle Uskrsa”, rekao je Lončar.

Tanjug