BEOGRAD – Japan Tobacco International (JTI) i Ambasada Japana pozivaju mlade istraživače i studente da istraže Japan, budu originalni i kreativni, predlože temu za istraživački rad i osvoje Sakura stipendiju.

„Kompanija JTI veruje da i u najtežim vremenima treba ohrabrivati mlade da stiču nova znanja i neguju svoju radoznalost i zato smo odlučili da sada raspišemo konkurs za dodelu Sakura stipendija. Verujemo da vreme koje studenti provode kod kuće mogu kvalitetno iskoristiti za istraživanje i da možemo i ove godine očekivati sjajne ideje koje će doprineti primeni najboljih praksi iz Japana u Srbiji“, izjavio je Goran Pekez, direktor korporativnih poslova JTI i Predsednik Japanske poslovne alijanse u Srbiji.

Prijavljivanje na konkurs trajaće do 29. maja 2020. godine, a pravo učešća imaju svi studenti osnovnih i postdiplomskih studija, kao i istraživači koji nisu zaposleni puno radno vreme.

Prijave se vrše popunjavanjem obrasca na veb stranici www.sakurastipendije.rs, gde je potrebno da kandidati obrazlože ideju koju žele da istraže. Teme su mnogobrojne – od prava, političkih nauka, ekonomije, filozofije, kulture i umetnosti, japanskog jezika i književnosti ili Kaizena. Zbog trenutne situacije, uz popunjeni obrazac za prijavu potrebno je dostaviti samo fotografije lične karte ili pasoša i popunjenih, overenih stranica važećeg indeksa. Rok za dostavljanje ostatka dokumentacije biće objavljen naknadno, nakon ukidanja vanrednog stanja. 

Sakura stipendija dobila je ime po japanskom stablu trešnje koje je poznato kao simbol sreće i prosperiteta. JTI i Ambasada Japana veruju da će upravo talentovani istraživači i studenti, kao što su dobitnici Sakura stipendije, doneti prosperitet Srbiji i doprineti jačanju prijateljstva između dva naroda.