BEOGRAD – Premijerka Ana Brnabić obratila se danas poslanicima Skupštine Srbije, na prvoj sednici u vanrednom stanju, i istakla da Srbija ima najmanju stopu smrtnosti od korona virusa, od 1,9 odsto, u poređenju sa zemljama u ovom delom Evrope. Brnabić je navela da je Srbija treća po broju urađenih testova na 100.000 stanovnika, a izrazila je očekivanje da će danas već biti na drugom mestu.

“Danas kada smo na silaznoj putanji epidemije, vidimo da se stopa pozitivnih kreće oko 5,8 odsto u odnosu na ukupan broj testiranih. I kada još uvek ne možemo da proglasimo pobedu, ali imamo razloga da verujemo da ćemo to moći ukoliko zadržimo disciplinu i rukovođenje kriznom situacijom, čini mi se da možemo da kažemo da smo uspeli u onome sto smo zacrtali”, rekla je Brnabić.

Ona je naglasila da je zdravstveni sistem u Srbiji izdržao, da nikada nije pao i poklekao, navodeći da je bilo kapaciteta za smeštaj svih zaraženih, lekarskih timova, respiratora, lekova…

“Nismo morali da biramo koji ćemo život spasiti”, rekla je Brnabić.

Premijerka je istakla i da su u velikoj meri sačuvani životi najstarijih građana, što je bio jedan od ciljeva u ovoj borbi, dok je drugi cilj bio očuvanje zdravstvenog sistema.

Tanjug