BEOGRAD -Sa promenom godišnjih doba, najčešće dobijemo preko potreban elan za veliko spremanje različitih prostorija našeg doma. Kako promena godišnjih doba zahteva i izbor drugačijeg tipa garderobe koju svakodnevno koristimo, mnogi od nas baš u proleće organizuju veliko spremanje spavaćeg dela, i to najčešće, prvo garderobera.

Ako ste ovog proleća rešili da u spavaći ambijent unesete novine, tim dizajnera Forma Ideale ima odlične preporuke. Posvećeni kreiranju komada, pažljivo vodeći računa o prostoru u spavaćim sobama, preporučuju modele garderobera i ormara različitih dimenzija, sa ili bez ogledala.

Model ormara ASTOR 4K2O je lako uklopiv u prostorije srednjih ili većih dimenzija. Njegov upotrebni prostor je podeljen na deo sa policama na jednoj, i deo sa garderobnom šipkom na drugoj strani, pa se može iskoristiti na pravi način i održavati uvek urednim. Ogledala, koja generalno imaju efekat vizuelnog uvećanja prostora, ujedno su i omiljeni segment enterijera spavaće sobe u ritualima odabira odeće, posebno kod dama.

Za one koji više vole da garderobne police budu smeštene bočno, uz garderobnu šipku u središnjem delu, nepogrešiv izbor je garderober PICTOR ,koji koji predstavlja idealnu kombinaciju bele boje i dekora hrasta. Ovaj ormar ima i mogućnost ugradnje dodatne LED rasvete, što može doprineti toploj atmosferi vašeg spavaćeg ambijenta.

Za velike spavaće ambijente, dizajneri preporučuju modele poput ormara KARL 5K1O, čija je unutrašnjost veoma funkcionalna zahvaljujući odlično pozicioniranom sistemu polica i prostora sa garderobnom šipkom. Ovaj model garderobera opciono se može dopuniti policama, što je često san svakoga od nas kada želimo da održimo unutrašnjost svojih ormara preglednom. Uz ovakav ormar, ukoliko vam prostorne performanse to dozvoljavaju, odlično se može uklopiti komoda KARL 3K4F.

Promena godišnjih doba idealno je vreme i za pospremanje garderober, što ćete najpre postići ukoliko odvojite garderobu koju ne koristite duže vreme. Nju možete pokloniti, a garderobu koju ste zadržali možete da poređate po godišnjim dobima – na gornje police stavljate onu koju trenutno ne koristite. Ako volite boje, sortirajte garderobu upravljajući se njima. U garderoberima sa garderobnom šipkom takođe je važno napraviti red. Možete odvojiti jedan ugao za zimske jakne, a prolećne jakne, mantile i sakoe možete staviti na dostupnije mesto. Posebne ofingere možete odvojiti za košulje, pantalone, suknje, haljine, pa i marame i ešarpe, i tako olakšati sebi pronalaženje baš onog komada garderobe koji vam je potreban.

Pored velikih komada nameštaja, spavaći ambijent čine i manji komadi nameštaja koji su funkcionalni, kao što su komode sa fiokama idealne za odlaganje sitnijih delova garderobe, peškire ili posteljine, ali i razne aksesoare. Dizajneri Forma Ideale preporučuju komodu ETNA 4F za moderne, ali svedenije i jednostavnije ambijente, ili pak komodu ROYAL KS5, za rustičnije ili ambijente boho stila spavaćih soba.  

Ako ovog proleća preuređujete vaš spavaći ambijent, predlog je da ga obogatite i drugim detaljima, kao što su jastučići raznih dezena i boja ili sobne biljke. Na taj način, pored redovnog provetravanja i održavanja, vašem spavaćem delu “udahnućete” novu energiju.