NOVI SAD –Pesnik i istoričar Sima Milutinović Sarajlija otvoriće majski repertoar radio dramom „Obilića sočinjenije“. Nosilac epske deseteračke tradicije i ustaničke heroike, Sarajlija će ispričati priču o kosovskom junaku Milošu Obiliću. Drugi četvrtak u mesecu rezervisan je za potresnu pesničku tvorevinu, ali i najlepšu kosovsku pesmu, „Smrt majke Jugovića“.

U njoj žena, odnosno majka, luta po bojnom polju i među mrtvima traži one koje je izgubila. Na tu epsku osnovu nadograđena je duboka tuga zbog gubitka najdražih, karakteristična za žensku narodnu poeziju. Naredna radio drama koja će biti emitovana pripovedaće o pesnikinji „Jefimiji“, od koje potiče lirska, elegično intonirana, „Pohvala knezu Lazaru“. U „Pohvali“, koja se odlikuje toplinom i neposrednošću, pesnikinja govori mrtvom knezu kao dragom prijatelju kojeg je smrt udaljila, ali nije odvojila od najbližih.

Majski repertoar završava se istorijskom dramom „Smrt Stefana Dečanskog“ Jovana Sterije Popovića, u kojoj je prikazana borba za vlast u našim srednjovekovnim državama i tragični sukob između oca i sina.

Za najmlađe slušaoce pripremljene su radio igre „Skejteri“, „Operacija maca“, „Život kralja Kvazibasa“, „Žar devojka i Ivanuška“ i „Šumska ljubav“. Nakon njih, u ustaljenom dečjem terminu od 10.05, nedeljna jutra ukrasiće i epizode Dramskog intermeca iz pera Branka Stevanovića.

RTV (Suzana Simić)