RIM – Pomoć u 15 aviona koju je Rusija uputila Italiuji sada je u središtu kontroverze koja bi mogla da pogorša rusko-italijanske odnose. U medijima su se pojavili tekstovi sa sumnjama u kvalitet i količinu poklonjene robe, a pisali su i o navodnoj zabrinutosti italijanske obavještajne službe zbog prisutnost u humanitarnoj misiji, ruskih vojnika, a ne kao sto je uobičajeno stručnjaka ruskog Ministarstva za vanredne situacije, koji su uglavnom zaduženi za ovu vrstu misije.

Usledili su odgovori, pojašnjenja, a na kraju i ljutita reakcija portparola ruskog ministarstva obrane na pisanje novinara “La Stampe”, Jacopo Iacoboni – autora serije članaka o toj temi – izjavama, koja je u italijanskoj javnosti protumačena kao “zastrašivanje”. Portparol ruskog ministarstva odbrane je, između ostalog porućio da “ ko drugome jamu kopa, sam u nju pada”.

Italijanski ministri inostranih poslova Luigi Di Maio i obrane Lorenzo Guerini intervenisali su da bi smirili polemiku.

U zajedničkoj izjavi su objavili kako je „Italija zahvalna Rusiji na pomoći, ali istovremeno ji da je nemoguće ne okriviti neprimjereni ton određenih izraza koje je portparol ruskog Ministarstva odbrane koristio prema nekim italijanskim novinarima.

“Sloboda izražavanja i pravo na kritiku – pisu ministri – su temeljne vrednosti naše zemlje, kao i pravo na odgovor. U ovom trenutku globalne vanredne situacije, zadatak praćenja i analiziranja slobodne štampe ostaje i dalje bitniji nego ikad”, navedeno je.

Oglasio se i gradonačelnik Bergama Giorgio Gori izjavom da su “zahvalni što u Bergamu imamo ruske lekare i medicinske sestre koji nam pomažu u lečenju naših pacijenata, ali nikakva pretnja javnim informacijama i zastrašivanje od ruskog predstavnika odbrane nije prihvatljiva”, napisao je gradonačelnik Bergama.

Tanjug