BEOGRAD – Izbijanje pandemije COVID-19 utiče na samu srž društva, odnosi živote ljudi, i na dramatičan način ometa uslove života. Do sada je pandemija uzela živote 67 840 ljudi, uz 1 214 971 potvrđenih slučajeva u 211 zemalja, oblasti i teritorija. Iako je stopa oporavka pojedinaca 95 i 98 odsto, uticaj krize na naša društva i naše ekonomije će tek kasnije moći u potpunosti da se razume i proceni.

Pandemija dovodi pod pritisak sve delove zdravstvenih sistema, ali istovremeno ukazuje na hitnu potrebu da se ojača radna snaga u zdravstvu na globalnom nivou. Rapidan porast potražnje za zdravstvenim ustanovama i zdravstvenim radnicima je već sada doveo do krajnjih granica i najrazvijenije sisteme zdravstvene zaštite. 

Povodom  Svetskog dana zdravlja 2020, UN ukazuju na značaj medicinskih sestara i tehničara i babica i podsećaju svetske lidere na kritičnu ulogu koju oni imaju u očuvanju zdravlja sveta i svih stanovnika. Jačanje njihove profesije, i omogućavanje da oni u radu ostvare svoj pun potencijal – je krucijelno za ostvarivanje univerzalnog pristupa zdravstvenim uslugama i unapređenje zdravlja širom sveta. Kroz istoriju a i danas, medicinske sestre su na prvoj liniji borbe protiv epidemija i pandemija koje predstavljaju pretnju zdravlju. Medicinske sestre u celom regionu hrabro i posvećeno odgovaraju na pandemiju COVID-19: nikada do sada njihova vrednost nije bila očitija.

„Ove godine, više nego ikada pre, moramo da izrazimo zahvalnost medicinskim sestrama i tehničarima na njihovom radu i da im se zahvalimo za sve što rade da bi očuvali naše zdravlje“ kazao je Dr. Marijan Ivanuša, predstavnik i šef kancelarije SZO u Srbiji. „Zajedno sa svim zdravstenim radnicima u prvim redovima borbe oni zaslužuju našu najdublju zahvalnost i poštovanje i neophodno je da uradimo sve da ih zaštitimo“.

Potencijalni dugoročni efekti ove pandemije na ekonomije širom sveta i ekonomije pojedinačnih zemalja su razarajući. U globalnom apelu da se odgovori na društveno-ekonomske uticaje krize izazvane pandemijom COVID-19 upućenom prošle nedelje, generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je sve da deluju zajednički na rešavanju ovih uticaja, uz koordinaciju i multilateralan odgovor koji iznosi najmanje 10 odsto globalnog BDP-a.

Generalni sekretar je osnovao namenski Fond za odgovor na i oporavak od pandemije COVID-19 za podršku zemljama niskih i srednjih prihoda. Osnovni pristup Fonda podrazumeva reformisani sistem UN sa koor­dinisanim multi-agencijskim i multi-resornim odgovorom za prioritetne aktivnosti na nacionalnom i lokalnom nivou koje će biti usmerene na otklanjanje društveno-ekonomskih uticaja krize izazvane COVID-om 19.  Sistem Ujedinjenih nacija – i globalna mreža UN koja radi na ostvarenju mira, ljudskih prava, održivog razvoja i humanitarnim aktivnostima, pružiće podršku vladama i partnerima kroz odgovor i oporavak.

“COVID-19 predstavlja snažan signal da je neophodno da čovečanstvo izgradi održiviju budućnost – sa boljom socijalnom zaštitom i uključenošću, snažnijom saradnjom, i većim poštovanjem životne sredine. Tim UN u Srbiji je posvećen pružanju podrške zemlji kroz bezbedan i delotvoran plan oporavka, uz istovremenu brigu da niko ne bude izostavljen. Oporavak od krize izazvane COVID-om 19 će takođe pružiti velike šanse za kreativne načine oblikovanja budućnosti i neophodno je da svi uzmemo učešće u ovim naporima” izjavila je Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka UN u Srbiji.

Sistem UN u Srbiji i partneri su aktivirali lanac podrške za odgovor na COVID-19, od samog nastupanja ove situacije. Dok su početne nedelje bile posvećene prevenciji, ublažavanju, kliničkom odgovoru, podizanju informisanosti, nabavci lekova i opreme, i logistici, naredne aktivnosti tima biće u potpunosti posvećene rešavanju kratkoročnih i dugoročnih društveno-ekonomskih uticaja pandemije.