BEOGRAD -Dnevni boravak je deo doma u kome najčešće boravimo. Zato se njegovom opremanju ili preuređivanju treba pažljivo posvetiti. Pored redovne osnovne higijene u ambijentu, važna je i dobra organizacija svih onih stvari koje su nam svakodnevno potrebne, jer red oko nas ne samo da ima pozitivan uticaj na naše raspoloženje, već je i odraz naše lične unutrašnje discipline. Često provetravanje dnevnog boravka je imperativ, kao i osunčanost ambijenta u što većoj meri. Kada je u pitanju uređenje samog dnevnog boravka, dizajnerski tim Forma Ideale ima nekoliko saveta kako da pravilno kombinujete boje, ali i na koji način da uklapate pojedine detalje koji oplemenjuju sam prostor.

    Boje su važan činilac svakog prostora i imaju bitnu ulogu u opremanju doma. Bez obzira da li više volite “hladne” ili “tople” boje, prilikom njihovog kombinovanja treba voditi računa i pravilno ih uklapati sa vrstom nameštaja, bojom zidova i ostalim dekorom. Ukoliko u dnevnom boravku preovlađuju beli zidovi, pravo rešenje može biti nameštaj modernih linija u nijansama plave boje, kao što je to slučaj sa ležajem VEGA. Kada se ovakav komad nameštaja smesti u dnevni boravak belih zidova, može se pretpostaviti da će uticaj beline zidova probuditi i dodatnu jasnoću misli i osećanja. Kao dodatak ovoj kombinaciji, odličan izbor je klub sto bele boje i modernog dizajna, kao što je slučaj sa klub stolom JESSICA. Detalji u dekoru sa geometrijskim šarama, poput tepiha, jastučića ili tapeta, mogu doprineti većoj živahnosti samog ambijenta.

    Ukoliko se opredelite da kombinujete hladne i tople boje, možete se odlučiti za kombinaciju tamno plavih zidova i nameštaja za sedenje u narandžastoj boji, poput ležaja DALI. Narandžasta boja izaziva emocionalnu toplinu, ali podstiče i dobro raspoloženje, koncentraciju i kreativnost. Oker, sive ili bež nijanse dekora, uz ovakvu kombinaciju zidova i ležaj, doprinose neophodnom, kako koloritnom, tako i energetskom balansu u prostoru.

    Važno je pravilno uklopiti boje nameštaja, dekora i zida. Isto tako, važno je i pravilno uskladiti detalje u prostoru dnevnog boravka. U odabiru detalja, prema rečima dizajnera Forma Ideale, važno je birati iste boje metalnih detalja u vidu nožica, dekoracije ili ručki. Ovako usklađeni detalji mogu da daju dozu luksuza ambijentu. 

    Istovremeno,  važno je izbegavati kombinaciju različitih dekora drveta. Pored toga što može ostaviti utisak da je nameštaj u našem dnevnom boravku kombinovan bez smisla i stila, može ostaviti i utisak neorganizovanosti, koja loše utiče na naše raspoloženje. Ukoliko su vam podovi u dnevnom boravku svetli, idealno bi bilo da i kroz nameštaj provučete istu ili sličnu nijansu drvo dekora. 

    Još jedan detalj vaš dnevni boravak može dodatno oplemeniti. Reč je o ogledalima, a dizajnerski tim Forma Ideale predlaže da ih smelo koristite. Ogledala reflektuju svetlost i dodatno čine ambijent svetlijim, što ima poseban benefit na sve one koji borave u ambijentu. Pogodna su za male prostorije, jer daju iluziju većeg prostora, a u velikim prostorijama mogu postati dominantni detalji koji su odraz modernog savremenog enterijerskog stila.

    Bez obzira da li je ambijent dnevnog boravka mali ili prostran, uređenju ovog dela doma pristupite posvećeno. Ukoliko boje pravilno kombinujete, dajete im mogućnost da imaju pozitivan uticaj na vaš emocionalni segment života, dok ćete drugim dekorativnim detaljima učiniti ovaj prostor dodatno prijatnim za boravak.