ISTOČNO SARAJEVO –Na području grada Istočno Sarajevo, u Republici Srpskoj, danas je Dan žalosti povodom smrti doktora Miodraga Lazića, ratnog hirurga koji je spasio živote velikog broja vojnika i civila sa područja tadašnjeg Srpskog Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije. Odluku o Dan žalosti zajednički su doneli predstavnici gradske i opštinskih vlasti u Istočnom Sarajevu.  U Istočnom Sarajevu zastave su danas spuštene na pola koplja na zgradi Gradske uprave i zgradama gradskih opština, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Istočnog Sarajeva.

Medijske kuće na području grada Istočno Sarajevo dužne su da svoje programske sadržaje prilagode Danu žalosti, navedeno je u saopštenju. Opština Istočno Novo Sarajevo sinoć je ispunila poslednju želju čuvenog srpskog hirurga, puštajući s razglasa na Trgu Republike Srbije pesmu “Marš na Drinu”. Čuveni srpski hirurg Miodrag Lazić, koji je tokom ratova devedesetih spasavao živote u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj, preminuo je u Nišu od posledica virusa korona. Inače, nadležni u Istočnom Sarajevu odlučili su da jedna ulica u tom gradu ponese ime doktora Miodraga Lazića.

Predsednik Odbora za zaštitu Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović pozvao je sve gradonačelnike i načelnike opština u Republici Srpskoj da večeras u 20 sati organizuju javno emitovanje pesme “Marš na Drinu” i da tako na jedinstven način ispune poslednju želju Lazića.

Doktor Lazić je preminuo u Nišu od posledica korona virusa.

“Smatramo da je doktor Lazić, koji je kao istinski humanista lečio ne samo Srbe, nego i Bošnjake i Hrvate tokom građanskog rata na području tadašnjeg Srpskog Sarajeva, to sigurno zaslužio od svih nas”, rekao je Radanović za Srnu.

Prema njegovim riječima, sarajevski Srbi koji su nakon Dejtona prisilno raseljeni po celoj Republici Srpskoj, nisu i nikada neće zaboraviti sa koliko je ljubavi, snage i požrtvovanja doktor Laza spasavao živote ranjenih i povređenih srpskih vojnika i civila u bolnici “Žica” u Blažuju.

Svi oni, kako u Bijeljini, tako i u Bratuncu, Sokocu, Višegradu, Zvorniku, te Krajini i drugim mestima u Srpskoj jednako tuguju za ovim velikim čovekom, humanistom i patriotom.

Tanjug