OBRENOVAC –UNICEF i Crveni krst Srbije, uz finansijsku podršku USAID-a, isporučili su danas higijenske pakete romskom naselju u selu Veliko Polje, u opštini Obrenovac, kao podršku u borbi protiv pandemije COVID-19.

Higijenski paketi sadrže sapune, šampone, deterdžente za pranje suđa i veša, toalet papir, kao i informativne materijale na srpskom i romskom jeziku o simptomima COVID-19 i uputstvima o merama zaštite od bolesti, navodi se u saopštenju.

Od izbijanja COVID-19 u Srbiji, UNICEF je u saradnji sa Crvenim krstom Srbije distribuirao 2.700 higijenskih paketa zajedno sa informacijama vezanim za zaštitu od virusa korona.

U toku je dodatna distribucija porodicama koje žive u siromaštvu, deci i mladima koji žive u rezidencijalnim ustanovama, hraniteljskim porodicama i izbegličkim i migrantskim porodicama.

“Samo snažnom saradnjom s vladama, kompanijama i partnerima možemo da osiguramo da potrepštine od vitalnog značaja nastave da stižu do najugroženije dece. U ovim nesigurnim vremenima, UNICEF, zajedno sa svojim partnerima, pokazuje značaj zajedničkog rada za očuvanje zdravlja i za dobrobit svakog deteta“, rekla je direktorka UNICEF-a u Srbiji Ređina De Dominićis, a navodi se u saopštenju.

Predsednik Crvenog krsta Srbije, Dragan Radovanović, zahvalio je UNICEF-u i USAID-u na saradnji u cilju podrške najugroženijim domaćinstvima u vidu higijenskih paketa.

“Crveni krst Srbije je od početka javno-zdravstvene krize COVID-19 izuzetno aktivan u lokalnim zajednicama pružajući pomoć onima kojima je najpotrebnija. Ovom donacijom podržavamo higijenske navike ovih porodica i doprinosimo smanjenju rizika od infekcije. Crveni krst Srbije podržava i druge ranjive grupe, kao što su starije osobe, kroz rad naših mobilnih timova, kao i ostale građane koji su pod rizikom, a koji nam se javljaju kroz naše info linije“, poručio je on.

Nabavka higijenskih paketa i priprema i distribucija informativnih materijala obezbeđeni su zahvaljujući finansijskoj podršci USAID-a koji je podržao UNICEF u Srbiji sa 500.000 dolara.

“Veoma nam je drago što je počela raspodela pribora za higijenu koju smo podržali preko USAID-a. Kao što vidimo širom sveta, ova kriza ima mnogo više dimenzija, a ne samo medicinsku. Dok su se zatvarale firme i javne institucije poput škola da bi se sprečilo širenje virusa, ljudi su se našli na muci a najranjivijim domaćinstvima je najteže. Tako je i Američka ambasada uvidela da je posebno važno podržati ovu akciju kao još jedan deo naše pomoći Srbiji. Mi brinemo za sve vas. Zajedno smo u ovome i zajedno ćemo se izvući“, izjavio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri.

UNICEF, zajedno sa svojim partnerima i donatorima, podržava Vladu Srbije da odgovori na pandemiju kroz komunikaciju o riziku, nabavkom zaštitne opreme za medicinske radnike i respiratora, kao i praćenjem uticaja zdravstvene krize COVID-19 na porodice sa decom.

Današnja isporuka deo je UNICEF-ovog globalnog odgovora na pandemiju, jer sarađuje sa vladama, partnerima i zajednicama širom sveta kako bi podržao borbu protiv COVID-19, dodaje se u saopštenju.

Foto: UNICEF Srbija/Shubuckl