BEOGRAD – Radi vršenja epidemiološkog nadzora povezanog sa COVID -19, uspostavlja se jedinstveno i centralizovano softversko rešenje – Informacioni sistem COVID-19, koji će voditi Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut“, navodi se u Zaključku Vlade Srbije koji je danas objavio Službeni glasnik. Podršku Institutu pružaće Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku uprave i Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Zdravstvene ustanove u kojima su smešteni na bolnička lečenja oboleli od COVID-a, instituti i zavodi za javno zdravlje, laboratorije koje vrše testiranja i drugi nadležni organi i institucije, podatke o izlečenima, preminulima, testiranima, licima pod samoizolacijom i u smeštaju obavezane su da podatke vode u uspostavljenom softverskom rešenju.

Institut za javno zdravlje “Batut” obavezan je da dnevno do 14 sati podatke dostavlja Ministarstvu zdravlja, a radi nadzora za mere samoizolacije i pojačanog zdravstvenog nadzora da ih dostavlja I MUP-u i Vojsci Srbije.

Tanjug