BEOGRAD –Epidemiolog Predrag Kon ponovio je danas da je za zastoje u testiranju krivo loše planiranje, a da su za to krive loše procene rukovodilaca laboratorija. Darija Kisić- Tepavčević je precizirala da nema zastoja u testiranju, već u dobijanju rezultata. Kon je, na konferenciji za štampu, na pitanje da objasni jučerašnju izjavu o nedostaku kadrova u vezi testiranja, kazao da su ga zvali mikrobiolozi i da su mu rekli da Srbiji ne nedostaju laboratorijski kadrovi, kako je on izjavio, ali, dodaje, problem je u tome što je neko planirao da njegov kadar s kojim raspolaže može da čini čuda i trostruko više testova uradi nego što je realno.

Naglasio je da je trebalo izvršiti preraspodelu i pripremu na vreme. Ima 230 specijalista raznih specijalnosti koji mogu da rade PCR, ali kakve veze to ima, kada je problem obično ubacivanje podataka. Kada sam počeo da pravim registar za imunizaciju iznenadio sam se da je 10 odsto ubačenih podataka u samom startu imalo pogrešno upisan zdravstveni karton. Tu ne sme biti greške, to je posao koji zahteva potpunu preciznost u radu, podvukao je Kon.

Kon je rekao da je zastoj u testiranju posledica banalnih stvari i da je pogrešno izvlačiti se i pričati neka objašnjenja, koja nisu istina. Ovo je čista istina, neka boli koga boli. Ništa, pa ni ovo se ne prikriva, kazao je on.

Tanjug