NOVI SAD – Iako je smanjen odziv dobrovoljnih davalaca krvi, zalihe svih krvnih grupa su stabilne i pravilno raspoređene, navode u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine. Međutim, u ovom trenutku izražena je deficitarnost krvnih trombocita, jer, kako kažu, potrebno je od 5 do 7 doza trombocita za samo jednog pacijenta. Bez obzira na vanredno stanje, akcije dobrovoljnog prikupljanja krvi se nastavljaju. Ovoga puta zalihe trombocita su u deficitu. Ono na šta apeluju iz Zavoda za transfuziju krvi je da, pre nego što se odlučite na taj humani čin, budete potpuno zdravi i sposobni za davanje krvi.

“Mi ovde imamo pojačane kriterijume što se tiče same procene ko će dati krv a ko neće dati krv, znači svakom dobrovoljnom davaocu na samom ulasku se meri temperatura bilo da daje krv u zavodu za transfuziju bilo da daje krv na nekoj od naših akcija na terenima. U svakom slučaju molimo i apelujemo na sve naše sugrađane na sve potencijalne davaoce krvi da ne dolaze ukoliko imaju bilo kakvu kijavicu ili bilo kakav stepen prehlade takođe ukoliko su došli iz zemlje koja, gde je visoka transmisija ove bolesti da moraju da ostanu kod kuće u karantinu i moraju to da poštuju”, kaže Zorica Bijelić iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.

Kako apeluju iz Zavoda, reč je o što bezbednijem i sigurnijem dobrovoljnom davanju krvi, kao i o poštovanju svih predviđenih zdravstvenih mera zaštite, kako davalaca, tako i zaposlenih, da se ne bi širila zaraza.

RTV (Maša Madžgalj)