Bibliofilsko izdanje Dušanovog zakonika na 671. godišnjicu

BEOGRAD – Dušanov zakonik usvojen je pre 671. godinu na sutrašnji dan, te se tradicionalno 21. maj obeležava kao Dan pravosuđa Srbije, a tim povodom izdavačka kuća Mladinska knjiga priprema bibliofilsko izdanje Dušanovog zakonika čije je predstavljanje najavljeno na jesen. Knjiga će imati dve celine, prva će biti posvećena Stefanu Dušanu i obuhvatiće njegov život od detinjstva preko ustoličenja i vladavine do okolnosti donošenja Zakonika, a u drugom delu nalaziće se prevod Dušanovog zakonika na savremeni srpski jezik, prema Prizrenskom prepisu.

Ovo izdanje biće bogato ručno ilustrovano, po uzoru na srednjovekovna iluminatorna pisma. Autor teksta je profesor Đorđe Bubalo, redovni profesor na odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

“Original zakonika, za koji se pretpostavlja da je bio izdat u obliku pergamentnog svitka, nije se sačuvao. Najstariji rukopis potiče s kraja XIV veka. Tekst ovog pravnog spomenika poznat nam je na osnovu 26 sačuvanih rukopisa koji su prepisivani sve do sredine XIX veka, uključujući i prevod na rumunski jezik”, objašnjava Bubalo.

Tanjug

 

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *