NOVI SAD –U novosadskom naselju Liman sinoć je održan drugi u nizu mini koncerata Opere Srpskog narodnog pozorišta, a ovoga puta uprkos policiskom času najstariji sugrađani koji imaju pravo da izađu tražili su tačno lokaciju i okupili se zbog nekoliko minuta muzike i kulture.

“Dopada nam se veoma zato što nismo izlazili nigde. Ono što možemo da vidimo na televiziji je lepo, ali uživo je ipak uživo”, kazala je jedna baka koja živi nekoliko ulica dalje, dok je njena komšinica dodala samo “bravo”.

Kao i prethodnog dana, tačno u 19 počeo je koncert operske klasike, ali ovog puta na drugoj adresi.

“Po terasama sam viđala ljude koji sede sa čašom vina u ruci, deca slušaju, oni su toliko aplaudirali, bili oduševljeni da je to neverovatno. Ja sam dobila jednu crvenu muškatlu od jedne bake sa drugog sprata koja je posle Habanere bila oduševljena i sve vreme je igrala i kad sam ja završila poslala mi je poljubac i ja njoj. Ona je iščupala jednu muškatlu i bacila mi. To je slika koja će mi zauvek ostati urezana”, priča prvakinja opera Srpskog narodnog pozorišta, Jelena Končar.

Stanari okolnih zgrada sa prozora ili balkona posmatrali su, aplaudirali, čak i pevali u nekim momentima dok su se nizale numere od Mocartove „Male noćne muzike“, preko „Habanere“ iz „Karmen“ u izvođenju Končarove, sve do popularne „Bella ciao“ kojom su stanari vratili muzičare na bis.

Tanjug