BRISEL –Pominjanje razmene teritorija kao rešenja za kosovsko pitanje koje bi, kako se spekuliše, Amerikanci bili spremni da razmotre, trgnulo je evropske političare iz dubokog sna, tokom kog su, svakako ne slučajno, smetnuli s uma da se Priština još 2013. obavezala da će formirati Zajednicu srpskih opština, sa specifičnim ovlašćenjima.

Sedam godina, EU nije marila što srpske opštine ne dobijaju šire nadležnosti, ali, kada se povela priča o korekciji granica, i kada se Amerika otvoreno nametnula kao posrednik u pregovaračkom procesu, Briselu se vraća na temu jačanja lokalnih samouprava u srpskim sredinama kao “štihu”, dovoljno jakom, da se zauzvrat od Beograda zahteva čak i priznanje Prištine.

Da se unutar EU razmišlja o ovoj problematičnoj jednačini, nagoveštavaju i stavovi Viole fon Kramon, izvestioca Evropskog parlamenta, po kojima je “ideja o razmeni teritorija veoma loša” i koja “ne bi smela da se dogodi u bilo kom obliku”. Na drugoj strani, ideja o više nadležnosti opština sa srpskom većinom, za nju je “opcija za razmatranje”. Kramonov je u intervjuu agenciji “Dtt-net” izrazila i sumnju da se sa administracijom predsednika Donalda Trampa može postići dugoročni sporazum o stabilnosti.

Večernje novosti