BEOGRAD – U okviru konkursa Solidarnost pre svega Fondacija Ana i Vlade Divac izabrala je šest udruženja, sedam neformalnih grupa i tri medija koja će podržati u širom Srbije. Fondacija Ana i Vlade Divac, uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju i Ambasade Kraljevine Norveške, odabrala je projekte organizacija civilnog društva, neformalnih grupa i medija, pristiglih na konkurs Solidarnost pre svega. Ukupan fond za podršku iznosio je 1.876.000 dinara, a odabrani projekti na najbolji način promovišu građansku solidarnost i duh zajedništva u vremenu krize izazvane pandemijom koronavirusom. 

„Oduševljeni smo kreativnošću ideja koje su pristigle na konkurs i željom građana da se uključe u različite lokalne akcije. Od važnosti očuvanja mentalnog i fizičkog zdravlja, preko podrške najugroženijim grupama širom Srbije, do pogleda u budućnost i ekonomski oporavak, ovaj konkurs je pokazao da ne postoje granice ljudske solidarnosti i da briga za druge nije zaboravljena vrednost našeg društva.“, izjavila je Jelena Rakić, menadžerka ovog projekta.     

Na konkurs su pristigle ukupno 202 prijave udruženja, medija i neformalnih grupa građana, što govori o velikim potrebama građana Srbije, ali i o kreativnosti i mobilnosti civilnog društva. Građani će moći da se besplatno informišu o svojim radnim pravima uz pomoć UG Tim 42 iz Leskovca, seoska staračka domaćinstvima dobiće neophodnu pomoć od Udruženja za lokalni razvoj Kamenica, deca bez roditeljskog staranja i hranitelji biće podržani od Udruženja Polet, dok će 3D vizionari iz Saveza mladih osoba sa invaliditetom sa juga Srbije praviti vizire za medicinske radnike. Udruženje fizioterapeuta i masera Zlatne ruke iz Valjeva omogućiće građanima Srbije online pristup fizikalnoj medicini 24/7, a majstori fotografije iz foto kolektiva Kameredes zabeležiće život ljudi u doba korone.  

Dnevni list Danas, portal mojnovisad.com i Radio City iz Niša, doprineće boljoj informisanosti građana o različitim aspektima borbe protiv virusa, te pružiti podršku ekonomskom oporavku preduzetnika i mikro-biznisa, koji su najteže pogođeni krizom.  Neformalna grupa za Tebe #važnoje promovisaće važnost mentalnog zdravlja, neformalna omladinska grupa Hajde da ponudiće recepte za solidarnost starima i mladima sa invaliditetom, dok će dva drugara Luka i Uroš šiti maske za sve Užičane. Baka Milunka iz Etno sekcije penzionera Kruševca praviće pamučne igračke za decu, a Maske na dar is Bača praviće igračke.  Grupa građana iz Kaluđerice volonitraće u svom kraju, a Gradske vesti iz Despotovca pravovremeno i slobodno će informisati svoje komšije.