ČIKAGO – Nakon što su mediji objavili da je srednjoškolka Katarina Ristić, Srpkinja iz Čikaga promenila školski program lažne istorije o ratu u BiH, ona i njen otac neprekidno dobijaju pretnje smrću od islamskih organizacija i pojedinaca koji tvrde da promena gradiva zbog nje predstavlja – negiranje genocida u Srebrenici. O gadostima, otvorenim pretnjama fizičkim povređivanjem, pa i smrću, Ranko Ristić, Katarinin otac, kaže, ne može ni da govori. Očekivao je reakcije na promenu udžbenika iz savremene istorije za srednje škole u distriktu Park Ridž, ali da će mu zbog toga život biti u opasnosti – nije.

“Ne želimo da reagujemo na isti način kao muslimani, gadostima i pretnjama za vreme Bajrama, sada je najvažnije da objasnimo školi šta se zapravo dešava, jer je uprava zatrpana mejlovima, u kojima se tvrdi da zapravo mi menjamo istoriju”, kaže on za Sputnjik.

Islamisti prete smrću Srpkinji, jer je rekla istinu o ratu

“Nedavno se promenio i direktor, to je sada jedna žena koja baš i ne razume šta se desilo pre tri godine. A sve se desilo pre tri godine i to je završena priča. Promenili smo program, sporne informacije o ratu u BiH i to je to. Oni sada ne mogu ništa u vezi toga da urade, ali nova direktorka je dobila sigurno 50 pisama od svih bosanskih organizacija i od bosanskog konzulata. Ona njima odgovara na osnovu verzije koju oni njoj serviraju, a zatim sve to objavljuju u svojim medijima.

U jednom od muslimanskih medija u SAD, portalu sejl.org, se pojavila i izjava generalnog konzula BiH Elvira Resića, da “istina o ratu nije pitanje lične interpretacije, već je utvrđena pravosnažnim presudama međunarodnih sudova i vrlo precizno definisana rezolucijama američkih parlamenata“. U tekstu se dalje napominje da je konzul uputio pismo upravi Emerson škole i upoznao je sa ovim informacijama.

Ratne vođe Divac i Đoković

Katarinin otac pripremio je odgovor za konzula i zatražiće prijem kako bi mu uručio dokumente koji potvrđuju da su iz udžbenika izbačeni isključivo lažirani istorijski podaci, da je Srbija napala BiH i izvršila genocid u kome je ubila 200.000 Bošnjaka, da je Slobodan Milošević osuđen za genocid nad Bošnjacima, a objašnjeno je i da Sveti Sava, Tesla, Vlade Divac i Novak Đoković nisu srpske ratne vođe koji su počinili genocid u Bosni.

“Konzulat nije samo muslimanski, taj konzulat ovde predstavlja i mene koji sam iz BiH, tako da smo već informisali i ambasadora BiH. To je sve sada u procesu“, kaže nam Ristić.

On dodaje da je i u srpskim medijima izašlo nekoliko članaka o Katarini i njenoj akciji koji su pozitivni, ali nemaju pravu vezu sa ovom temom, što može biti veoma opasno i poništiti čitav trud oko toga da buduće generacije u Americi saznaju pravu istinu o ratu u BiH. Zato apeluje na srpske medije da budu oprezni.

Novosti