BEOGRAD – Terasa i balkon su deo doma stvoreni za uživanje, posebno ako su uređeni na odgovarajući način. Mnogo je onih koji u ovim lepim danima imaju mogućnost uživanja u dvorištima svojih kuća i vikendica, ali je ipak mnogo veći broj onih koji su se odlučili za savremeni gradski život u stanovima. Bilo da ste manje ili više posvećeni uređenju enterijera, čak i najmanji prostor uz adekvatne savete možete pretvoriti u vašu oazu mira

Posvetite se osmišljavanju ideja i u slobodnim danima koji dolaze ih sprovedite na kreativan način i prepustite se pravljenju idile na vašim terasama. Možete napraviti vision board, tj. skicu željenih detalja, a evo još nekih korisnih saveta:

Posvetite pažnju podovima i odabiru adekvatnog nameštaja

Kako su podovi na terasama i balkonima hladni, a najčešće su to pločice, predlog je da se maštovito utople stazama, ćilimima ili prostirkama namenjenim za spoljašnju upotrebu. 

Baštenski nameštaj u dekoru drveta takođe doprinosi toplijoj atmosferi, pa se u zavisnosti od veličine vaše terase možete opredeliti za baštenski set sa dve ili četiri stolice. Nameštaj od ratana idealan je za ovakve ambijente, a moderna varijanta je baštenska stolica MARGARITA koja je izuzetno udobna i praktična. Može se kombinovati sa nekim drugačijim stolicama sličnog stila i stočićima po želji i ukusu.

Biljke kao dekoracija

Idealno mesto za biljke je upravo terasa, a pored toga što su sjajna dekoracija, dodatno oplemenjuju ambijent. Možete ih na razne načine dekorisati, a pored žardinjera mogu se saditi i u saksijama. Prigodna polica za saksije, koja će uneti jedinstvenu estetiku u koncept životnog prostora, je upravo polica BS-1932. Izuzetno je praktična, pa se tokom hladnih meseci može koristiti u ostalim prostorijama, za neke druge svrhe. Terasu možete obogatiti i visokim zelenim sobnim biljkama, koje će vas zaštititi od prašine sa gradskih ulica, a pomoći će i u neutralisanju vizuelnog sivila velikih gradova.

Malo urbanijeg stila

Pored tradicionalnijih stilova uređenja terase, razmislite o mogućnosti urbanijeg stila i malo drugačijeg pogleda na i dalje idilični balkon. Ukoliko vam se dopada ideja da slobodno vreme na vašoj terasi provodite sa osećajem kao da ste u tropskom baru pored mora, kombinacija koju predlažemo su barski sto MOJITO i barske stolice BJ-006. Ovakva kombinacija, dopunjena dekorom i zelenilom, možda i svećama i sitnim dekorativnim lampicama, napraviće od terase vaše omiljeno mesto za izlaske u letnjim večerima. 

Dodatni savet dizajnerskog tima Forma Ideale je da izbegnete nepotrebne stvari na terasi. Mali prostori su generalno skloni prenatrpavanju, ali važno je da se trudite da prostor vaše urbane oaze održavate uvek urednim i spremnim za vaše ušuškane trenutke u toplim letnjim danima i večerima, u samo vašem ambijentu.