BEOGRAD – Institut Servantes i španska Akademija filmske umetnosti ovog maja pokreću besplatan onlajn filmski ciklus “Klasici uz tebe” koji će večeras u 20 časova otvoriti čuveni film “Smrt bicikliste” Huana Antonija Bardema, najavili su iz Servantesa. Maj je za ovdašnje ljubitelje španske kinematografije godinama unazad proticao u znaku Servantesovog filmskog festivala “Španski metar”, koji ovog meseca usled trenutnog stanja neće biti organizovan,

Dok ne stignu detaljna uputstva i mere nadležnih institucija, u skladu sa kojim bi “Španski metar” potencijalno mogao da se organizuje sa novim datumom, Institut Servantes pripremio je svojoj publici pripremio izvanrednu, potpuno besplatnu filmsku poslasticu – ciklus “Klasici uz tebe”.

Ovaj ciklus obuhvatiće ukupno jedanaest filmova koji su, svaki na svoj način, obeležili istoriju španske kinematografije. Počev od danas, publici će petkom od 20 časova, na Vimeo kanalu Instituta Servantes biti predstavljen po jedan film koji će besplatno moći da se pogleda tokom narednih 48 sati. Link i šifra za besplatan pristup filmu, kao i dodatne informacije o ciklusu i pojedinačnim ostvarenjima, biće objavljene uoči premijere na sajtu Instituta Servantes.

Tanjug