Umetnik ne mora kistom svoj talenat „traćiti“ samo na platnu, papiru, drvetu…i na telu može izraziti jako delo, velike ideale, nadu i veru, jedinstveni temperament.

Mlada i talentovana Nataša Jokić, uživajući u svom radu, maštovito i čudesno udahnjuje bojama život na ljudskoj koži.

Ova majstorica kreativnosti tvrdi da se ovoj vrsti umetnosti priključila sasvim spontano i da joj za sada predstavlja samo hobi.

Kada sam išla na kurs korektivnog make up-a, žena koja mi je bila edukator je ujedno i predsednica Body Art Asocijacije Srbija, i gledajući njene, kao i radove njenih učenika, mislila sam da ne bi bilo loše da se oprobam i u ovoj tehnici. Ovaj vid umetnosti se koristi u pozorištu, kao i u filmskoj industriji. Na taj način sam svom zanimanju dodala još jedan nivo usavršavanja. Inače sam profesionalni šminker. Uglavnom, body art je podrazumevani i neodvojivi deo make up umetnosti. A to kod nas još uvek nije zaživelo u praksi..

Najkomplikovanije što ste nacrtali?

Najduže je trajalo crtanje „Kraljice jeseni“. To sam radila na modelu, i trajalo je osam sati neprekidnog rada u stojećem položaju. Potrošila sam kompletnu crnu boju jer je model bio visok, a najveća površina se radila crnom bojom. Što se tiče težine, uvek je najteži rad senčenje, kojim se dobija treća dimenzija. Svejedno da li je to Džokerov sako, ili vuk, ili Lepotica i zver.

Oslikavate li samo tela, lice ili se bavite slikarstvom i na platnu?

Volela bih da se oprobam, ali nisam imala priliku. Za sada sam radila samo crteže u tehnici grafitne olovke i sa materijalima za šminkanje.

Ko čini Vaše mušterije? Postoje li određeni praznici kada ste najangažovaniji?

Prvenstveno radim beauty make up, mladenački make up, i ulepšavanje za sve vrste svečanosti. Najviše posla imam dok traje sezona venčanja.

Koje boje koristite najčešće? Pretpostavimo da su one koje se lako skidaju i koje ne štete koži.

Boje koje koristim su na bazi vode i striktno su namenjene za nanošenje na lice i telo, samim tim nisu štetne za kožu, lako se skidaju sapunom i vodom, ili vlažnim maramicama.

Da li ste učestvovali na nekim takmičenjima?

Kao samouka sam učestvovala na jednom takmičenju i osvojila peto mesto od 25 profesionalnih šminkera.  Na IV-om Body Art Festivalu Serbia sam osvojila 8.mesto u kategoriji „Face Painting,Tema: Pop Art“, a na Online Body Art Festivalu Serbia sam učestvovala i osvojila 1. mesto u kategoriji nenagrađivanih umetnika.

Koliko je ovaj vid umetnosti uopšte popularan u Srbiji?

Mislim da je sve popularniji, puno šminkera izražava svoju kreativnost na taj način, i nadam se da će sve više biti angažovanja na projektima kao što su flimovi, reklame, muzički spotovi, i u ostalim vidovima multimedijalne zabave.

Nataša je korak dalje otišla oslikavajući stomačiće trudnicama, ističući kako potezi četkice zasigurno prijaju i mami i bebi, a ovaj poseban doživljaj naziva se Belly art (Belly painting) i sve je popularniji međ mladim i savremenim mamama, kojima Nataša stvara prekrasnu uspomenu na trudničke dane.

Posmatrajući njene radove, strastvene, maštovite, bezgranične, snažne, gde je utkala dušu i celo srce, u svom sjaju i veličanstvenosti, Nataša definitivno ima mnogo bolji pogled na svet!

 

autor: Nikea Vučetić