BERN – Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je danas da je drugi talas epidemije korona virusa realan scenario i dodao da je pitanje da li će državi poći za rukom da se situacija drži pod kontrolom, odnosno da se zaraza regionalno ograniči, a inficirani brzo izoluju, ili će opet doći do eksponencijalnog rasta. Kurc je, u intervjuu švajcarskom “Bliku”, na pitanje da li se Austrija prebrzo vraća normalnom životu ili to druge zemlje rade presporo, rekao da je situacija u svakoj zemlji različita.

“Mi smo brzo i restriktivno delovali i možemo sada brže da idemo u pravcu otvaranja. Međutim to činimo obazrivo, jer moramo stalno pratiti brojke i sprečiti da dođe do drugog talasa”, objasnio je on.

Upitan kako je Austrija tako brzo preduzela mere, a sada i brzo ide ka otvaranju, Kurc je rekao da je bio u kontaktu sa azijskim državama koje su prethodno prošle krizu i da je Austrija od njih učila.

“Cilj je bio jasan – brzo i čvrsto reagovati kako bi suzbili širenje, a onda brzo ponovo krenuti u pravcu normalnosti i zemlju podići”, naglasio je on.

Tanjug