BEOGRAD –Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović čestitala je svim građanima Srbije i zemalja regiona 9. maj, Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu i Dan Evrope.

“Dan pobede nad fašizmom, pre tačno 75 godina, najsvetliji je dan u istoriji Srbije i svih naroda naše bivše zajedničke zemlje, koji su, ujedinjeni, rame uz rame, ustali protiv najvećeg zla 20. veka. Srbija je uvek, kao i danas, bila na pravoj strani, na strani slobode i istine, zajedno s našim najvećim saveznicima Rusijom i SAD. Ogromne žrtve koje je Srbija podnela u borbi za slobodu nikad neće biti zaboravljene i njima dugujemo večnu zahvalnost”, istakla je Mihajlovićeva.

U saopštenju za javnost, ona je sinoć istakla da sećanje na junake koji su dali živote za slobodu u Drugom svetskom ratu obavezuje da se danas ne dozvoli da zaživi bilo kakva fašistička ideja.

“Antifašistička borba Srba, Hrvata, Crnogoraca, Bošnjaka, Slovenaca, Makedonaca i Albanaca ne sme da bude zaboravljena. Nikakva nova čitanja istorije, nikakva nova pisanja i revizije istorije ne mogu da promene istinu o tome ko je bio na strani slobode, a ko na strani fašista i uništenja drugih naroda”, rekla je Mihajlovićeva.

Tanjug