Poznajući sve negativne posledice nedostatka sna, jedna Novosađanka već godinama nastoji da ga upotpuni kreiranjem udobne, mekane, kvalitetne posteljine od prirodnog materijala – one u koju je utkala sav svoj rad i trud, zajedno s majkom, osnivajući porodični biznis „Zaretti“, sada već renomirani brend u Srpskoj Atini, i šire.

Inovativnoj, diplomiranoj modnoj dizajnerki Jeleni Zarić ugovor o subvenciji za pokretanje sopstvenog biznisa uručio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, a ona je vrlo brzo pokazala da je to i zaslužila!

Ohrabrena, podstaknuta da stvara i ulaže u svojih ruku delo, Jelena odlazi u Kinu s jačom polovinom, kako bi postigla krajnji cilj – razviti potencijal i ugrabiti neke nove ideje, proširiti biznis i uživati u drugačijoj kulturi.

Nažalost, taman kada smo se smestili, pronašli odgovarajuće poslove, počeo je haos neviđenih razmera oko virusa korona, bombardovali su nas informacijama sa svih strana, a kako je ceo svet bio nespreman, tako smo i mi, do te mere da čak nisam uspela momku i sebi da sašijem maske za iznenadni povratak kući, već sam improvizovala, i ne pitajte me kako sam se u toj panici toga uopšte i dosetila, da od aluminijuma napravim maske, jer nas u suprotnom ne bi pustili da kročimo na aerodrom! Marame se, razume se, u tim momentima nisam dosetila. Vladao je strah, nije bilo novih maski, korona se razmahala, drama je rasla…

Zanimljivo da ste vi već nekoliko meseci pre toga počeli da kreirate maske, kao da ste predvideli da će njihova nestašica biti broj jedan u Srbiji.

Tačno. Neretko čujem kako ljudi neko zlo iskoriste pa pretoče to u priliku da zarade. Maske sam kreirala daleko pre ovoga što nas je zadesilo, inspirisana životom u Kini, jer tamo ih svi nose, jer je to kulturološka norma, uviđavnost prema drugima, a kako je tih dana povećana zagađenost vazduha bila i u Srbiji, rodila se ideja u mojoj glavi da iste osmislim i za naše tržište, zbog čega sam odmah prionula na posao. Taj posao prekinula je vest da moram da se vratim kući jer je proglašena pandemija virusa.

Po čemu su vaše maske specifične?

To su takozvane „Fashion face maske“, s motivima zebre, leoparda, sa šljokicama, od pamuka, viskoze, satena, dvoslojne su i ne bi bilo zgoreg da se upotrebljavaju preko higijenskih i zaštitnih maski iz apoteke, jer mogu da se peru i peglaju, visokog kvaliteta su, ali nisam sigurna i ne želim nikom da garantujem koliko mogu zaštititi od samog virusa. Ono što sigurno znam jeste da je potražnja za njima porasla i da me čini srećnom saznanje da moje sugrađanke, bez obzira na to što je svet stao, nisu zaboravile da i prekrivenog lica izgledaju lepo, u želji da masku utone s garderobom, pa koliko god to nekom zvučalo možda previše, postoje i dalje dame koje vode računa o detaljima. Naravno, te maske će nastaviti da se prodaju u prvobitnu namenu i sutra, kada se sve ovo pošasti završe, a to je protiv zagađenosti vazduha, ili kao modni detalj na žurkama i festivalima.

Važno je napomenuti da niste zaboravile i drugima da izađete u susret.

Naravno da ne. Donirale smo maske, ali o tome ne želimo da pričamo.

Ženina težnja da bude doterana u svim trenucima, pa i onda kada se svet ruši, nije za osudu. Divno je što masku možete birati po volji, a vredne ruke Jelene i njene majke, sašiće vam ih baš po meri.

 –U duhu solidarnosti, zaštitite druge od sebe. Nebitno je da li s vašeg lica vreba leopard, zebra ili dezen lava, važna je svest i ritual, higijensko ponašanje, nedodirivanje lica i socijalno distanciranje.

Priznajemo, Jelenine maske izgledaju impresivno! Koliko god se otimali da od njih ne napravimo modni detalj, kada ih ponesete, to je prosto nemoguće! Poželite da ih imate u svim tonovima, jer koliko god ih navukli na lice, u sebi i dalje ostajete onaj čovek koji ste bili.

 

autor: Nikea Vučetić