NOVI SAD – Online koncert Taraf de haïdouks u sredu 6. maja, u 21h Youtube kanal,  FB stranice (Muzička omladina Novog Sada, Mons021). Danas je ovaj orkestar simbol melodijskog i ritmičkog bogatstva rumunske narodne muzike. Među njegovim fanovima su i Kvartet „Kronos“, Jehudi Menjuhin, glumac Džoni Dep….

Jedan od nezaboravanih koncerata u okviru našeg ciklusa „Božićno-novogodišnji koncerti“, priredio nam je upravo mali orkestar narodne muzike rumunskih Roma – Taraf de haïdouks –3. januara 2012, u Sinagogi.

Budite s nama. Uživajte u ovom koncertu.

https://www.youtube.com/watch?v=LIMYbNoQoDo

*Emitovanje koncerta ostvaruje se u saradnji s Radio-televizijom Vojvodine, a realizuje se u okviru projekta / akcije I OVO ĆE PROĆI. 

***Svetsku slavu Taraf de haïdouks duguje etnomuzikologu Loranu Oberu i belgijskim muzičarima Stefanu Karou i Mišelu Vinteru. Očarani muziciranjem lautara iz sela Kležanji (kako ih najčešće nazivaju u Rumuniji), postali su njihovi menadžeri i tako im omogućili da razviju međunarodnu karijeru i steknu veliku popularnost – kod publike, ali i među poznatim zvezdama. Njihovi obožavaoci postali su između ostalih i Jehudi Menjuhin, Kvartet „Kronos”, s kojim su snimali i nastupali, glumac Džoni Dep, kojem su bili partneri u filmu Čovek koji je plakao, kao i modni kreator Joči Jamamoto koji ih je angažovao na svojim revijama u Parizu i Tokiju, kao muzičare, ali i modele.

Taraf de haïdouks je do sada objavio preko deset visoko ocenjivanih albuma i di-vi-di izdanja. 

Danas je ovaj orkestar simbol melodijskog i ritmičkog bogatstva rumunske narodne muzike. No, svetska slava, nije izmenila njegove članove. Oni i dalje u selu Kležanju vode isti život kao i pre nego što je svet čuo za njih.