BEOGRAD – U periodu vanrednog stanja obim tržišta nepokretnosti u Srbiji smanjen je za oko 70 odsto u odnosu na stanje pre 16. marta, a srpsko tržište nepokretnosti je vredelo tokom vanrednog stanja nešto više od 255 miliona evra, što je upola manje nego u i istom periodu prethodne godine. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), cene nepokretnosti nisu padale, a beleži se manji procenat nepokretnosti kupljenih gotovinom nego što je to bio slučaj pre vanrednog stanja, dok je s druge strane povećan procenat prometa stanova u odnosu na sve vrste nepokretnosti.

Od početka godine do uvođenja vanrednog stanja, tržište nepokretnosti je bilo u porastu pa je broj registrovanih ugovora bio 11 procenata veći nego u istom periodu prethodne godine. Međutim, kako je nastupilo vanredno stanje, taj procenat je krenuo u suprotnom smeru.

“Ako poredimo mart ove godine sa martom 2019. vidimo da je procenat pao i da je obim tržišta 28 posto manji nego prethodne godine. U aprilu je obim tržišta pao za 80 odsto. Period vanrednog stanja, koji poredimo sa istim periodom prošle godine, pokazuje da se tržište nepokretnosti smanjilo 68 odsto”, kaže načelnica Odeljenja za procenu i vođenje vrednosti nepokretnosti u RGZ-u, Ana Đurković.

Tanjug