BEOGRAD – “Porodica je ne samo naše utočište i izvor iz kojeg krećemo u život, već i nit koja nas spaja u ljubavi, poštovanju, brizi jednih za druge i zajedništvu. Ukoliko hoćemo da živimo u zdravom društvu, ravnopravnost i jednake mogućnosti za rast i razvoj svake žene i svakog muškarca, svakog dečaka i svake devojčice, mora biti utkana u svaku porodicu i zajednicu”, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović.

Ona je, povodom obeležavanja Međunarodnog dana porodice, istakla da porodica podrazumeva i zajedništvo u odgovornosti i podeli obaveza.

“Znamo da žene provode dvostruko više vremena u obavljanju poslova u domaćinstvu i brizi o ostalim članovima. Kriza zbog korona virusa pokazala je da žene preuzimaju ogroman teret na sebe – kao zdravstvene radnice, zaposlene u trgovini, ali i u kući. Znatno im je teže da usklade porodične i poslovne obaveze, nemajući slobodnog vremena za sebe. Zato je važno da partneri, osim ljubavi, dele i odgovornost za zajednicu koju grade”, rekla je ona.

RTV