BEOGRAD – “Tradicionalno rusko-srpsko prijateljstvo ne zavisi od aktuelne situacije ni kratkoročnih političkih interesa”, izjavio je  direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

“Postoji tradicionalno prijateljstvo među našim narodima, učvršćeno izuzetnim odnosima predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina i ovo prijateljstvo ne zavisi od aktuelne situacije ili kratkoročnih političkih interesa”, rekao je Đurić u intervjuu za rusku agenciju TASS.

Prema njegovim rečima, pored istorijskih i kulturnih veza, kao i zajedničkih patnji, Rusiju i Srbiju povezuje zajednička želja da živimo u boljem i pravednijem svetu, u kojem vlada međunarodno pravo a ne pravo sile.

“Neću reći da su srpsko-ruski odnosi na vrhuncu zato što iskreno verujem da nema granice za jačanje naše saradnje i prijateljstva i ja svaki dan nastojim da tome dam lični doprinos”, rekao je Đurić.

Đurić je ocenio i da pokušaji revizije istorije Drugog svetskog rata ukazuju na agoniju unipolarnog sveta i neokolonijalizma koji, kako kaže, sa istorijske scene nestaju neverovanom brzinom.

“Pokušaji da se revidira, prekroji istorija umanjenjem uloge Sovjetskog Saveza i ruskog naroda u pobedi protiv nacizma nisu ništa drugo do poslednji trzaji tog nestajućeg poretka”, rekao je Đurić.

Tanjug