SARAJEVO –Komemorativna šetnja žrtvama fašističkih zločina u Drugom svetskom ratu završena je kod Vječne vatre u Sarajevu, kako je planirano, a saobraćaj je ponovo u funkciji. Sarajevski portal Klix piše da je hiljade ljudi odalo počast žrtvama fašističke NDH-a šetnjom od Filozofskog fakulteta u Sarajevu do spomen-obieležja Vječna vatra uz partizanske pesme i antifašističke poruke. Tokom šetnje i po dolasku na konačnu lokaciju, čule su se pesme “Bella Ciao”, “Vratit će se Valter”, kao i povici “Mi smo Valter”, “Dole Blajburg”…

Pored pripadnika Saveza udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) šetnji je prisustvovao veliki broj građana i predstavnika nekih stranaka. Član SABNOR-a Bakir Nakaš je rekao da je cilj mimohoda reći “ne” fašizmu koji je nakon 35 godina ponovo digao glavu.

U Sarajevu je danas u prisutvu jakih policijskih snaga, koje su blokirale deo grada oko Katedrale Srca Isusova, održana misa za tzv. “blajburške žrtve” i istovremeno protest antifašista, u organizaciji SUBNOR-a BiH, koji se protive revitalizaciji ustaštva. Misa u sarajevskoj katedrali je održana, inače prvi put ove godine, u prisustvu ograničenog broja ljudi, a služio je kardinal Vinko Puljić u prisustvu ambasadora Hrvatske u BiH Ivana Sabolića i dvadesetak vernika.

Tanjug